Top 8 Milieuvriendelijke en Duurzame Koekenpannen

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

19

Producten
vergeleken

35

Bestede
uren

44

Reviews
verzameld

Wil je bijdragen aan het milieu door een betere koekenpan aan te schaffen, dan is dit artikel voor jou. De afgelopen weken heb ik meer dan 19 verschillende koekenpannen getest om te kijken welke het milieuvriendelijkst is.

Op basis daarvan heb ik de 8 duurzaamste koekenpannen uitgezocht en op een rij gezet. Maak niet dezelfde fout als ik door een impulsieve aankoop te doen… en hier later spijt van te hebben.

Laten we meteen beginnen.

Onze Favoriet

Le Creuset Koekenpan

Ervaring: 5.0 ★★★★★
Kwaliteit: 5.0 ★★★★★
Grip: 5.0 ★★★★★

★★★★★

Score 5.0

#2e Keus

Sola Koekenpan

Ervaring: 4.8 ★★★★★
Kwaliteit: 4.8 ★★★★★
Grip: 5.0 ★★★★★

★★★★★

Score 4.9

#3e Keus

Tefal Hard Titanium+

Ervaring: 4.8 ★★★★★
Kwaliteit: 4.8 ★★★★★
Grip: 4.7 ★★★★★

★★★★★

Score 4.8

Milieuvriendelijke koekenpannen

1. Le Creuset Koekenpan (Onze Favoriet)

Overall Score 5.0


Ervaring: 5.0 ★★★★★
Kwaliteit: 5.0 ★★★★★
Grip: 5.0 ★★★★★

Voordelen:

Standaard anti-aanbaklaag

Voor dagelijks gebruik

Hoge kwaliteit

Nadelen:

Prijzig, maar 100% de investering waard

Als je op zoek bent naar één van de beste koekenpannen op de markt, dat is deze. Le Creuset staat bekend om hun levenslange garantie, maar ook om de pannen.

Doordat deze pan van zo’n hoge kwaliteit is gemaakt, hoef je niet ieder jaar een nieuwe pan aan te schaffen. Daarnaast bespaar je hier ook energie mee, wat betekent dat het milieuvriendelijk is.

De pan zelf komt met een anti-aanbaklaag, waardoor je geen olie of boter nodig hebt tijdens het bakken van je eten. Echter is het wel handig om een beetje olie of boter te gebruiken voor de smaak.

Ik gebruik Le Creuset’s koekenpan al zo’n 1.5 jaar en het is zeker één van mijn beste aankopen ooit geweest. Het enige nadeel van de pan is de prijs…

Je betaalt niet niks voor deze pan. Maar als je het bekijkt als een investering, dan is het zeker waard. Vooral als je weet dat de pan met een levenslange garantie komt.

Zo is de pan niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens duurzaam. De gemiddelde levensduur van deze koekenpan is 8 tot 15 jaar. (ligt er aan hoe je de pan onderhoudt)

Kortom, Le Creuset’s koekenpan is de milieuvriendelijkste pan in de lijst.

2. Sola Koekenpan Stonehenge

Overall Score 4.9


Ervaring: 4.8 ★★★★★
Kwaliteit: 4.8 ★★★★★
Grip: 5.0 ★★★★★

Voordelen:

Vaatwasser veilig

Brandt je eten vrijwel nooit aan

Hoge kwaliteit

Nadelen:

Geen

Sola’s koekenpan is een goede keus. Doordat de pan met een geleidelijke warmteverdeling komt is de pan duurzaam en milieuvriendelijk. De pan is gemaakt van aluminium, wat een groot voordeel is.

Aluminium kan worden recyclen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Dit maakt aluminium één van de beste materialen om een koekenpan mee te maken.

Zo draag je ook een beetje bij aan het milieu. Hoewel je de pan niet zelf kunt herbruiken. (als die stuk gaat)

Wat je wel kan doen, is de pan recyclen en een nieuwe aanschaffen. Het materiaal wordt opnieuw gebruikt en is daardoor erg milieuvriendelijk. Zeker een aanrader.

Bovendien is de pan zelf ook uitstekend voor het koken. Voor warmtebronnen zoals elektrisch, gas, inductie en keramisch maak je gebruik van deze pan.

Ik gebruik deze pan bijna wekelijks en het is zeker een goede koekenpan. Als je deze nog nooit hebt geprobeerd, loop je echt wat mis.

Kortom, Sola’s koekenpan is zeker een aanrader als je een pan van aluminium wilt.

3. Tefal Hard Titanium+

Overall Score 4.8


Ervaring: 4.8 ★★★★★
Kwaliteit: 4.8 ★★★★★
Grip: 4.7 ★★★★★

Voordelen:

Voor ongeveer 4 personen

100% veilige anti-aanbaklaag

Geschikt voor alle warmtebronnen

Nadelen:

Geen

Tefal’s koekenpan is ook van aluminium gemaakt. Zoals ik al eerder heb gezegd, is aluminium één van de beste materialen voor een koekenpan.

Deze pan van Tefal is 28 cm groot en geschikt voor alle warmtebronnen. (elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch en de oven)

Ik merk dat de pan goed is afgewerkt en doordat er een rode stip in het midden zit, zie je goed waar de warmte komt. Ook is dit beter voor de warmteverdeling, want een geleidelijke verdeling is ideaal.

Dat wil je eigenlijk altijd, maar de meeste pannen missen dat. Ten opzichte van Le Creuset’s koekenpan is deze wel wat minder, maar voor de prijs mag je eigenlijk niet klagen.

Voor deze pan betaal je bijna € 120 minder. Dat betekend helaas wel dat dit een kortere levensduur heeft, maar dan zijn eenmaal overwegingen die je maakt.

Als je de beste wilt, dan zou ik voor Le Creuset’s koekenpan gaan, maar dan betaal je ook een aardig prijskaartje. 

Kortom, Tefal’s koekenpan is een goede budget keuze en ook milieuvriendelijk.

4. DeBuyer Mineral B

Overall Score 4.7


Ervaring: 4.8 ★★★★★
Kwaliteit: 4.7 ★★★★★
Grip: 4.7 ★★★★★

Voordelen:

Geen chemicaliën

Natuurlijke anti-aanbakbescherming

Ecologisch recyclebaar

Nadelen:

Geen coating

DeBuyer’s stalen pan is 100% recyclebaar. Dat is perfect voor het milieu en maakt dit één van de milieuvriendelijkste pannen in de lijst.

Echter zijn stalen pannen niet hetzelfde als aluminium pannen. Deze pannen zijn vaak zwaarder en roesten ook sneller. Dat maakt Le Creuset’s koekenpan nog steeds de beste in de lijst.

Maar dat wilt niet zeggen dat dit geen goede optie is.

Want ook deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen. Zo kun je de pan gebruiken voor allerlei gerechten. Ik vind de lange stalen handgreep superfijn, want je merkt echt dat het een veilig gevoel heeft.

Sommige koekenpannen die ik door de jaren heen heb getest, kwamen soms met een heel kort handvat. En dat wil je juist niet, want de kans dat je daarmee je handen verbrand is veel groter.

Doordat de pan van 100% natuurlijk materiaal is gemaakt, is deze 100% recyclebaar. 

Als je op zoek bent naar een koekenpan die 100% recyclebaar is, dan is de DeBuyer’s stalen koekenpan de beste keus.

5. WMF Durado

Overall Score 4.6


Ervaring: 4.6 ★★★★★
Kwaliteit: 4.6 ★★★★★
Grip: 4.7 ★★★★★

Voordelen:

Goed en stevige pan

Krasvastheid

Ergonomische handgreep

Nadelen:

Matige warmteverdeling

WMF’s koekenpan is gemaakt van roestvrij staal wat ook 100% recyclebaar. Het belang hierbij is dat de pannen nog een nieuwe levenscyclus in gaan.

Zo zijn de pannen milieuvriendelijk en hoef je geen zorgen over te maken dat je slechte pannen koopt. Deze pan komt met een uitstekende anti-aanbaklaag, wat een groot voordeel is.

Het enige nadeel is zoals ik eerder zei… het handvat.

Dit handvat is erg kort en voor beginnende koks erg vervelend. Ik zou het handvat iets langer hebben gemaakt, waardoor de kwaliteit van de pan ook beter wordt.

Wel heeft de pan een goede warmteverdeling, zo heb je nooit meer dat een stuk van je biefstuk niet gaar is. Dat komt nog vaker voor dan je denkt, vooral bij oudere pannen zie je dit terug.

De warmteverdeling van de pan is niet goed gemaakt…

Kortom, WMF’s koekenpan is een logische keus als je een roestvrij stalen pan wilt die 100% recyclebaar is.

6. GreenPan Memphis

Overall Score 4.5


Ervaring: 4.6 ★★★★★
Kwaliteit: 4.6 ★★★★★
Grip: 4.4 ★★★★★

Voordelen:

Antiaanbaklaag

Versterkt met diamanten

Hoge kwaliteit

Nadelen:

Kleine pan

GreenPan’s koekenpan is gemaakt van aluminium. Koekenpannen van aluminium zijn recyclebaar en daarom milieuvriendelijk.

De pan is PFAS-vrij, wat betekent dat er geen chemische stoffen vrij komen als je kookt. Ook is de pan geschikt voor alle warmtebronnen. 

Koken op gas, elektrisch of de inductie kookplaat?

Dat is geen probleem met deze pan. Dit was de pan die ik regelmatig gebruikte, maar later overstapte op Le Creuset’s koekenpan. 

Die was simpelweg veel beter.

Maar GreenPan’s koekenpan is een prima alternatief. Ik zou deze pan alleen aanschaffen als je met 2 tot 3 personen in huis woont. Voor grotere gezinnen is deze pan niet echt geschikt, tenzij je het niet erg vind om meerdere malen te koken.

Dan maakt dat niet uit. 

Kortom, GreenPan’s koekenpan is een logische keus als je een PFAS-vrije pan wilt.

7. GreenPan Cambridge

Overall Score 4.4


Ervaring: 4.4 ★★★★★
Kwaliteit: 4.5 ★★★★★
Grip: 4.4 ★★★★★

Voordelen:

Energiebesparende bodem

Keramische anti-aanbaklaag

Vaatwasser veilig

Nadelen:

Voor 1 a 2 personen

Hier hebben we weer een pan van GreenPan.

Deze pan van GreenPan is anders dan de bovenstaande. Dit is een kleinere pan van 20 cm en heeft een bronzen uitstraling. Ook deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen, wat iets is wat je eigenlijk niet wilt missen.

Vooral niet bij milieuvriendelijke koekenpannen, want als je een pan hebt dat geschikt is voor alle warmtebronnen hoef je niet telkens andere pannen te kopen.

Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook is dit duurzamer. Te veel pannen in huis hebben, zorgt er soms voor dat je ze niet eens gebruikt. En doordat het materiaal niet wordt gebruikt, is dit niet echt milieuvriendelijk.

Maar wanneer je alleen naar de pan kijkt, is dit wel een goede keus.

Ook kun je de pan gebruiken voor in de vaatwasser, zo hoef je de pan niet met je handen af te wassen. (hier kijken veel mensen tegenop)

Ik vind deze pan een logische keus voor mensen die een kleinere pan willen, maar toch één die milieuvriendelijk is.

8. Tefal Luminens

Overall Score 4.3


Ervaring: 4.4 ★★★★★
Kwaliteit: 4.3 ★★★★★
Grip: 4.3 ★★★★★

Voordelen:

Anti-aanbaktechnologie

Veilige coating

Geschikt voor alle warmtebronnen

Nadelen:

Matige kwaliteit

Tefal’s Luminens koekenpan is een kleinere pan. Maar dit is een pan met anti-aanbak technologie die nog maar weinig pannen hebben.

De pan zelf is gemaakt van aluminium, wat recyclebaar is. (volgens mij is dit de derde keer dat ik dat zeg)

Maar dat blijft belangrijk… pannen die recyclebaar zijn, zijn goed voor het milieu. Uiteindelijk wil je geen panen die niet recyclebaar zijn, want dat is slecht voor het milieu. 

Ik gebruikte deze pan een aantal jaar geleden toen ik Le Creuset’s pan nog niet had. Dit was toen één van de betere koekenpannen op de markt. De anti-aanbaklaag van deze pan blijft tot op de dag van vandaag nog één van de beste.

Zelfs na 6 maanden zat de anti-aanbaklaag er nog aan. En dat zie je niet meer terug bij andere pannen, wat wel jammer is.

Ik vond het wel wat minder dat het handvat los begon te komen na een jaar, maar dat is het enige minpunt wat ik vond.

Kortom, Tefal’s Luminens koekenpan is een goede keus als je een milieuvriendelijke pan wilt.

Koopgids: Milieuvriendelijke Koekenpan

Voordat je zomaar een koekenpan aanschaft, is het wel belangrijk dat je even controleert of de pan wel milieuvriendelijk is. Dit zijn de kenmerken waar ik naar gekeken heb bij het testen van de koekenpannen.

Duurzaamheid

Koekenpannen die duurzaam zijn, zijn niet al goed voor het milieu. Een duurzame koekenpan betekent vaak dat de levensduur van de pan langer is.

Terwijl een milieuvriendelijke koekenpan goed is voor de mensen en het milieu. Dat is het grootste verschil tussen deze twee begrippen. Daar moet je goed op letten bij het kopen van een koekenpan.

Ik heb beide kenmerken in kwestie genomen, wat betekent dat alle pannen hierboven minimaal 5 jaar+ mee gaan en in sommige gevallen zelfs 15 jaar. Het ligt aan welke pan je aanschaft en waarvan de pan is gemaakt.

Een roestvrij stalen pan heeft bijvoorbeeld een langere levensduur dan een pan van aluminium. 

Recyclebaar

Alle koekenpannen in de lijst zijn recyclebaar. Maar niet alle pannen zijn 100% recyclebaar, wat wellicht ook iets is waar je naar moet kijken. 

Ik heb er geen probleem mee om pannen van aluminium aan te schaffen, maar er zijn mensen dat dat liever niet doen. Als je een pan wilt dat 100% recyclebaar is, dan is het beter om voor een stalen of roestvrij stalen pan te gaan.

Deze pannen zijn recyclebaar en krijgen een nieuw leven. Dit wordt ook wel het volgende levenscyclus genoemd.

Kwaliteit

De kwaliteit van de pannen zijn over het algemeen vrij hoog. Alle pannen die laag in kwaliteit waren, heb ik uit de lijst gehaald of zelfs niet verwerkt in de lijst. 

Daarom hoef je daar geen zorgen over te maken. En als je niet tevreden bent over de pan heb je altijd de mogelijk om de pan binnen 30 dagen gratis te retourneren.

Maar daar hoef je niet vanuit te gaan, aangezien alle koekenpannen in de lijst milieuvriendelijk en van hoge kwaliteit zijn.

Onze #1 Milieuvriendelijkste Koekenpan

De milieuvriendelijkste koekenpan is Le Creuset Koekenpan. Deze pan is niet alleen duurzaam, van hoge kwaliteit, maar ook snel geleverd. Wanneer je een pan van Le Creuset koopt, weet je 100% dat je pure kwaliteit ontvangt.

Plus, de pan is gemaakt van aluminium waardoor de pan ook recyclebaar is. Dit maakt Le Creuset’s koekenpan de duurzaamste en milieuvriendelijkste pan in de lijst. Zeker een aanrader.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen