Anti-aanbaklagen zie je steeds vaker. Of het nou bij een braadpan is of een koekenpan, de meeste pannen komen met een anti-aanbaklaag.
De laag bestaat voornamelijk uit metaal en beschermt de pan van gerechten die aan de onderkant blijven vast kleven.
Voor pannen met een anti-aanbaklaag betaal je vaak iets meer, dan dat je doet bij een normale koekenpan bijvoorbeeld. Maar dan heb je ook wat en de pan heeft vaak een langere levensduur door de anti-aanbaklaag.
Lees verder over de soorten anti-aanbaklaag en wat de beste is.
Samengevat
Een anti-aanbaklaag is voornamelijk van metaal gemaakt en beschermt de onderste laag van de pan. Zo wordt de pan aan de onderkant niet bruin.
De meest verkochte anti-aanbaklaag zijn de keramische en natuurlijke.
Een natuurlijke anti-aanbaklaag is over het algemeen beter dan een keramische, aangezien het geen chemische stoffen bevat.
Soorten Anti-aanbaklagen
Je hebt verschillende soorten anti-aanbaklagen. Daarbij is het belangrijk dat je de juiste koopt en niet een pan met de verkeerde. Want een keramische anti-aanbaklaag bevat wel chemische stoffen bijvoorbeeld.
Terwijl een natuurlijke dit weer niet heeft. En zo zijn er meerdere verschillen waar je op moet letten. Zelf raad heb ik pannen met alle drie de soorten anti-aanbaklagen. Maar qua schadelijke stoffen merk ik er zelf niets van.
Natuurlijke anti-aanbaklaag
De natuurlijke anti-aanbaklagen zijn vaak PFOA-vrij. Dit betekent dat er geen schadelijke stoffen zijn gebruikt bij het produceren van de pan. Dit wordt ook wel een standaard antiaanbaklaag genoemd.
Doordat bijna alle pannen dit hebben, kan je het bijna niet vermijden. Het voordeel van een natuurlijke anti-aanbaklaag is dat je bijna geen boter of olie nodig hebt.
De pan kan tot temperaturen koken van 260 ℃, voordat het beschadigd raakt. Daar moet je wel goed op letten, want je wilt niet dat de pan onnodig beschadigd wordt.
Dit zijn een aantal gerechten die ik hiermee kook:
- Pasta met gerookte zalm
- Pittige Oostenrijkse goulash
- Spaanse gehaktballetjes
Wanneer je zelf een pan met deze laag koopt, zie je vanzelf wel waarom dit een goede optie is.
Keramische anti-aanbaklaag
Over het algemeen worden de meeste keramische anti-aanbaklagen gemaakt van silicium. Dit wordt ook wel SiO2 genoemd. Dit is een materiaal dat voorkomt in de natuur, wat vaak zand of steen is.
Pannen met een keramische anti-aanbaklaag zijn bestand tegen temperaturen tot 400 ℃. Bij hogere temperaturen worden de pannen beschadigd, zoals iedere andere pan.
Deze pannen zijn ideaal als je gerechten kookt die een hogere temperatuur eisen. Wanneer je een keramische laag vergelijkt met een Teflon, zie je direct het verschil.
Bovendien is een Teflon ook slechter voor het milieu.
PRO TIP: Als de pan verkleurd raakt, gebruik een beetje azijn en water. Laat het inweken en spoel het af.
Geëmailleerde anti-aanbaklaag
Een geëmailleerde anti-aanbaklaag is gemaakt van gesmolten glas, wat ervoor zorgt dat de pan tot 230 ℃ bestendig is. [1]
Zorg ervoor dat je er niet boven gaat, want dit beschadigd de pan. Maar wanneer de pan verkleurd heb je net zoals de vorige tip een beetje azijn en water nodig.
Wat mensen vaak vergeten is dat een geëmailleerde anti-aanbaklaag altijd een klein beetje olie of boter nodig heeft. Dit geeft het eten meer smaak en is ook beter voor de pan zelf.
Zo heeft de pan een langere levensduur, wat belangrijk als je de pan zo lang mogelijk goed wilt houden.
Kook deze twee samen en spoel het af. Dan is de pan weer zo goed als nieuw.
Wat is de Beste Anti-aanbaklaag?
Van alle anti-aanbaklagen is een natuurlijke laag de beste. Hier komen minder schadelijke stoffen in voor en is vaak ook nog eens goedkoper.
Een keramische en geëmailleerde laag zijn vaak duurder. Het probleem hiermee is dat het de pan een langere levensduur geeft, maar dat wil niet zeggen dat het gezonder is.
Want die twee lagen bevatten beide schadelijke stoffen en dat wil je eigenlijk vermijden. Maar aangezien het niet extreem schadelijk is, letten veel mensen er niet op.
Echter is het wel belangrijk om te onthouden, want uiteindelijk wil je zo gezond mogelijk leven.
Conclusie
Tot slot, blijft een natuurlijke anti-aanbaklaag het beste. Hier zitten minder schadelijke stoffen is en blijft de geschikte pan zo lang mogelijk bruikbaar. Zo zie je maar weer dat anti-aanbaklaag pannen goede aankopen zijn.
Bronnenlijst:
1. https://waarzitwatin.nl/producten/pannen-met-een-anti-aanbaklaag