Pastapan Kopen: 8 Beste van 2024 (Inductie, Afgietdeksel)

Auteur: Jurian
Gepubliceerd op:

15

Producten
vergeleken

25

Bestede
uren

61

Reviews
verzameld

Pasta snel en efficiënt afgieten?

Met een pastapan doe je dat binnen een paar seconde.

Tegenwoordig heb je zoveel verschillende pannen waardoor het moeilijk is om de beste te kiezen. Ik heb de afgelopen maanden 15 verschillende pastapannen getest om te kijken welke het kopen waard is.

Laten we meteen beginnen.

Onze Favoriet

WMF Kookpan

Ervaring: 5.0 ★★★★★
Kwaliteit: 5.0 ★★★★★
Afgiet: 5.0 ★★★★★

★★★★★

Score 5.0

#2e Keus

Imperial Kitchen

Ervaring: 4.8 ★★★★★
Kwaliteit: 4.9 ★★★★★
Afgiet: 5.0 ★★★★★

★★★★★

Score 4.9

#3e Keus

Haushalt RVS

Ervaring: 4.8 ★★★★★
Kwaliteit: 4.8 ★★★★★
Afgiet: 4.7 ★★★★★

★★★★★

Score 4.8

Beste Pastapannen

1. WMF Kookpan

Overall Score 5.0


Ervaring: 5.0 ★★★★★
Kwaliteit: 5.0 ★★★★★
Afgietsysteem: 5.0 ★★★★★

Voordelen:

Roestvrij staal

Vaatwasser veilig

Eenvoudig te gebruiken

Nadelen:

Geen

WMF’s pastapan is één van de beste op de markt.

Het afgieten van pasta is nog nooit zo makkelijk geweest. Met deze pastapan kook je nog lekkerder en het enige wat je moet doen is de pasta erin zetten.

Meer dan dat is het niet.

En doordat de pan gemaakt is van roestvrij staal hoef je niet te stressen dat de pan roest. Dat is het grootste voordeel van roestvrij stalen pannen.

Wel moet je onthouden dat deze pastapan enkel geschikt is voor inductie.

Voor andere warmtebronnen is deze pastapan helaas niet geschikt, maar dat zou in principe niet moeten uitmaken. Na het gebruiken van de pastapan kun je deze in de vaatwasser zetten.

Je hoeft de pan niet handmatig af te wassen, dit scheelt een hoop tijd. Vooral als je iemand bent die nooit zin heeft om af te wassen.

In deze pastapan kun je voor zo’n 8 personen koken. (12 zou ook kunnen, maar niet getest)

Wanneer je gasten of familie over de vloer hebt, is deze pastapan daar perfect voor. In minder dan 15 minuten is je pasta klaar om te eten. Makkelijker dan dat wordt het bijna niet.

Kortom, WMF’s pasta pan is de beste van Nederland. 

2. Imperial Kitchen Pastapan

Overall Score 4.9


Ervaring: 4.8 ★★★★★
Kwaliteit: 4.9 ★★★★★
Afgietsysteem: 5.0 ★★★★★

Voordelen:

Geschikt voor andere gerechten

Stabiele handgreep

Stevige deksel

Nadelen:

Geen

Imperial Kitchen’s pastapan is een goedkopere versie van de WMF pastapan. Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen behalve inductie.

Maar je kunt deze wel gebruiken op gas, elektrische, halogeen, inductie en een keramische kookplaat. Dat is wel een groot voordeel, want als je kijkt naar de gewone pastapannen zijn deze vaak alleen geschikt voor inductie.

Ik vind deze pan er mooi uitzien en het past in elke keuken. En qua hoogte is het perfect voor pasta. Er is geen pasta dat er boven uit springt.

In één keer maak je de lekkerste pasta.

Maar met deze pastapan kan je ook andere gerechten maken zoals asperges, witloof en andere groente. Daar is deze pan ook perfect voor.

Zo is de Imperial Kitchen’s pastapan multifunctioneel en geschikt voor iedere keuken. Er is helaas wel een minpunt wat ik ervaarde… het duurt vrij lang voordat het water kookt.

Je moet even wachten totdat je pasta klaar is, maar dan heb je wel de perfecte pasta.

Kortom, deze pastapan is perfect voor mensen die een kleiner budget hebben.

3. Haushalt RVS Pastapan

Overall Score 4.8


Ervaring: 4.8 ★★★★★
Kwaliteit: 4.8 ★★★★★
Afgietsysteem: 4.7 ★★★★★

Voordelen:

Ook geschikt voor asperges

Voordelig

Snelle levering

Nadelen:

Afwerking kan beter

Haushalt’s pastapan is één van de goedkoopste in de lijst.

Van alle pastapannen die ik heb getest, was dit de enige die van goede kwaliteit was en ook scherpgeprijsd. Je betaalt geen vermogen voor deze pan en dat is zeker een plus.

Deze pastapan is geschikt ook geschikt voor inductie. Veel mensen noemen dit ook een aspergepan, maar het kan makkelijk gebruikt worden als pastapan.

Ik gebruikte deze pan een aantal jaar geleden toen ik nog niet de WMF pan had. Je ziet echt het verschil tussen een budget pan en een WMF pastapan.

Daarom raad ik deze pan alleen aan als je de WMF pan niet kunt veroorloven. Nu wil ik niet zeggen dat dit een slechte pan, maar er zijn betere op de markt waaruit je kunt kiezen.

Kortom, Haushalt’s RVS pan is een goede keus als de bovenstaande geen optie zijn.

4. Rösle Pastapan

Overall Score 4.6


Ervaring: 4.7 ★★★★★
Kwaliteit: 4.6 ★★★★★
Afgietsysteem: 4.6 ★★★★★

Voordelen:

Mooi model

Stabiele pan

Geschikt voor de vaatwasser

Nadelen:

Duur

Rösle pastapan is één van de mooiere pannen in de lijst.

Deze pan is zoals de meeste andere ook geschikt voor alle warmtebronnen behalve de oven. Maar wie gebruikt nou een pastapan voor in de oven.

Tijdens het testen, zag ik dat deze pan supergoed was. Ik heb er geen problemen mee gehad en het was zeker een goede aankoop.

Bovendien kun je deze pan ook gebruiken voor het koken van andere gerechten zoals aardappelen, asperges en nog meer. Met deze pan kun je maximaal 500 gram pasta koken, dit zou genoeg moeten zijn voor ongeveer 4 personen.

De glazen deksel die je erbij krijgt is ook handig. Zo zie je wanneer je pasta gaar is. (of je zet een timer)

Het schoonmaken van de pan is wel een klus. Meestal kan je de pan even afspoelen en in de vaatwasser zetten, maar deze moet je wel met de hand afwassen.

Kortom, Rösle’s pastapan is een goede keus als je een pan wilt met een mooie uitstraling, maar ook met kwaliteit.

5. WMF Mini Pastapan

Overall Score 4.6


Ervaring: 4.6 ★★★★★
Kwaliteit: 4.6 ★★★★★
Afgietsysteem: 4.6 ★★★★★

Voordelen:

Voor alle warmtebronnen

Mini pan

Tweedelig

Nadelen:

Redelijk prijzig

Weer een pan van WMF.

Alleen dit is een mini pastapan. Dit is eigenlijk dezelfde WMF pan als de #1 in de lijst allen dan kleiner. 

Maar qua grootte valt het wel mee, want dit is een pan van 18 cm en de andere van 24 cm. Zo’n groot verschil zit er ook niet in. Wel is deze pan geschikt voor in de oven, inductie, gas, halogeen, keramisch en elektrisch.

Eigenlijk kun je deze pan overal voor gebruiken. Het voordeel van een kleine pastapan is dat het snel kookt. Bij grotere pannen duurt het even voordat het water kookt en voor sommige hebben hier geen geduld voor.

Maar je weet wat ze zeggen.

Koken is een kunst.

Het is een tweedelige pan, wat ook wordt geleverd met een glazen deksel.

Kortom, de WMF mini pastapan is een logische keus als je een kleinere pan zoekt.

6. Mepra Pastapan

Overall Score 4.5


Ervaring: 4.5 ★★★★★
Kwaliteit: 4.5 ★★★★★
Afgietsysteem: 4.6 ★★★★★

Voordelen:

Voor de feestdagen

Mooie deksel

Roestvrij staal

Nadelen:

Matige kwaliteit

Mepra’s pastapan wordt meestal gebruikt tijdens de feestdagen. Dat zeggen ze zelf, maar je kunt de pan heel het jaar door gebruiken. 

Dit is één van de mindere pannen die ik had getest uit de lijst. En voor de prijs zijn er zeker betere die je kunt kopen. Wel is de pan geschikt voor alle warmtebronnen, maar als de kwaliteit er niet is dan is dit niet echt relevant.

Zoals de andere pastapannen is dit een 3-delige pan. Het is gemaakt van roestvrij staal en daardoor ook een langere levensduur.

Met deze pastapan kun je ervan uit gaan dat het ongeveer 3 tot 4 jaar mee gaat, zolang je de pan goed schoonmaakt en onderhoudt.

Kortom, Merpa’s pastapan is een prima alternatief.

7. Silampos Pastapan

Overall Score 4.4


Ervaring: 4.5 ★★★★★
Kwaliteit: 4.4 ★★★★★
Afgietsysteem: 4.4 ★★★★★

Voordelen:

Hoge kwaliteit

Perfect afgewerkt

Goed afgietsysteem

Nadelen:

Extreem duur

De Silampos pastapan is de laatste in de lijst. En hoewel dit wel een kwalitatieve pan is, is het simpelweg veel te duur. Voor wat je krijgt, is deze pan het niet waard.

Je betaald er zo’n € 200 voor en dat is veels te duur voor een pastapan. Tenzij je natuurlijk elke dag pasta kookt, dan kan het iets zijn om te overwegen, maar over het algemeen is dit het niet waard.

En als je deze vergelijkt met de andere pannen op de lijst, dan zie je al snel dat het niet zo veel verschilt met de WMF pan.

Kortom, de Silampos is een goede keus, maar voor de meeste mensen veel te duur en zelf vind ik het niet waard om te kopen.

Koopgids: Pastapannen

Pastapannen zijn over het algemeen niet heel populair onder consumenten. Maar als je iemand bent die van koken houdt en veel pasta kookt.

Dan is een pastapan de perfecte keus. Maar voordat er één koopt moet je wel een aantal kenmerken vergelijken. Zo zijn er tientallen pannen waaruit je kunt kiezen.

Waar op letten bij het kopen van een pastapan?

Multifunctioneel

Is de pastapan multifunctioneel?

Veel pastapannen kun je gebruiken voor meerdere gerechten zoals asperges, aardappels of andere groente. Dit maakt een pastapan geschikt voor andere doeleinden, dit is erg handig als je een pan zoekt die je voor meerdere gerechten wilt gebruiken.

Maar als je iemand bent die de pan enkel voor pasta gebruikt, dan is dit niet zo relevant. Zelf kijk ik altijd naar de pan en of je deze voor verschillende gerechten kunt gebruiken.

En om niet te vergeten…

Kijk of de pan geschikt is voor alle warmtebronnen. Je wilt namelijk niet thuis een pan hebben die je niet kunt gebruiken. En dit komt vaker voor dan je denkt, want mensen letten hier niet op. 

De meeste pannen in de lijst hierboven zijn geschikt voor alle warmtebronnen en sommige zelfs voor in de oven. Dit kan handig zijn als je het ooit voor de oven gebruikt. (zie ik niet zo snel gebeuren)

Deksel

Een deksel wordt ook geleverd met een pastapan, maar tegen hoeveel graden is de deksel hittebestendig. Meestal ligt dit rond de 250 graden, maar er zijn ook uitschieters die tegen 300 graden kunnen.

Het belang van een deksel is dat gelijk kunt zien wanneer de pasta gaar is. Dit is iets waar veel mensen niet op letten. De kwaliteit van de deksel is bij de meeste goed afgewerkt, maar ik heb ook wel eens mee gemaakt dat de deksel na een paar dagen al kapot wat.

Hoe dat komt, moet je niet aan mij vragen… want bij het uitpakken was de verpakking al helemaal kapot. (gelukkig retourneert)

Hoeveelheid

Met hoeveel mensen kun je met zo’n pastapan koken, dat is de vraag die ik vaak gesteld krijg. Hieronder staan een overzicht van de pastapannen en voor hoeveel personen je er mee kunt koken.

Een simpele vuistregel is 60 gram pasta per persoon.

Aantal personenGram pasta
2120
4240
5300
6360
7420
8480
10600

Onze #1 Pastapan

Tot slot, de beste pastapan is de WMF Kookpan. Deze pan is snel geleverd en geschikt voor ongeveer 8 personen. Ook is de pan makkelijk schoon te maken en kan deze in de vaatwasser. Wat deze pastapan onderscheid van de andere pannen is dat deze uitstekend afgewerkt is.

Vaak zijn pastapannen niet zo goed afgewerkt, maar dat heb je niet bij deze. En om niet te vergeten is deze pan ook PFAS-vrij.

Veelgestelde vragen

Hoeveel water moet je in een pastapan doen?

Voor iedere liter heb je 100 gram ongekookte pasta nodig. Als je dit aanhoudt, weet je 100% zeker dat je genoeg water hebt. Bij te veel water wordt de pasta niet zo zacht zoals het moet en bij te weinig wordt de pasta niet gaar.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen