Koekenpan Schoonmaken: buitenkant, onderkant en aangebrande laag

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

Er zijn verschillende manieren om een koekenpan schoon te maken. Maar daarbij is het wel belangrijk dat je de juiste producten gebruikt.

Want als je de koekenpan niet op de juiste manier schoonmaakt, zie je direct dat er krasjes op komen. En dat wil je juist voorkomen, vooral op lange termijn is dit slecht en je beschadigd onnodig de koekenpan.

Zoals je ziet, is het niet moeilijk om een koekenpan schoon te maken.

Echter heb je ook verschillende pannen, waarbij je specifieke schoonmaak technieken kunt toepassen.

Laten we meteen beginnen.

Samengevat

Spoel de koekenpan goed af en zorg ervoor dat er geen achtergebleven olie op de pan zit.

Gebruik vervolgens warm water en een zachte spons om de pan goed schoon te maken. Vervolgens droog je de pan af met een afdroogdoek en that’s it.

Soorten koekenpannen schoonmaken

Keramische koekenpan

Een keramische koekenpan kun je op een andere manier schoonmaken. Zo is het handig dat je eerst de pan laat afkoelen voordat je direct gaat afwassen.

Het afkoelen van een keramische koekenpan is uitermate belangrijk, want dit beschermt de anti-aanbaklaag.

Wanneer je dit hebt gedaan, pak je een stuk keukenpapier en verwijder je al het achtergebleven olie. Hierbij is het belangrijk dat letterlijk elk druppel olie weg is. 

De volgende stap is het laten weken van de pan. Gebruik hiervoor warm water en kies voor een mild afwasmiddel. 

PRO TIP: Azijn is een goed alternatief om in de pan te brengen na het afkoelen. Vervolgens gebruik je een zachte spons om de pan schoon te schrobben.

Beide opties zijn geschikt voor een keramische koekenpan. 

Er is geen beste optie, want het ligt er maar net aan welke gerecht je kookt en hoe erg de pan gebruikt is.

Gietijzeren koekenpan

Een gietijzeren koekenpan maak je schoon direct na het koken. Dit is belangrijk om te onthouden, want als de pan nog warm is dan is deze makkelijker te reinigen.

Gebruik hierbij warm water en niet koud water. Dit maakt een groot verschil tijdens het afwassen, daarnaast pak je een spons of afwasborstel om de pan goed schoon te schrobben.

Nadat je dit hebt gedaan, droog je de pan af met keukenpapier.

Als je wilt dat de pan langer mee gaat, is het handig om een klein beetje olie aan te brengen na het drogen van de gietijzeren pan.

Dit zorgt ervoor dat je pan direct klaar is voor de volgende gebruik, maar ook van hogere kwaliteit blijft.

Veel mensen weten dit niet, maar gietijzer blijft langer goed als je een kleine beetje olie aanbrengt.

Aluminium koekenpan

Het schoonmaken van een aluminium pan is makkelijker dan je denkt. Je hebt hierbij geen speciaal afwas materiaal nodig.

Het enige wat je nodig hebt is:

  • Afwasmiddel
  • Keukenpapier
  • Zachte afdroogdoek

Nadat je de pan hebt gebruikt, spoel je de aluminium pan af met heet water. Vervolgens heb je maar een klein beetje afwasmiddel nodig om de pan goed schoon te maken.

Gebruik hierbij een zachte spons en maak de pan schoon. Nadat je dit hebt gedaan, pak je een stuk keukenpapier om de pan droog te maken. Ten slotte, gebruik je een afdroogdoek om de pan een finishing touch te geven. [1]

RVS koekenpan

Een roestvrijstalen koekenpan is lastiger schoon te maken doordat het roestvrij staal is. De pan zelf moet je eerst een paar uur laten weken in water, voordat je begint met het schoonmaken. 

Wanneer je dit niet doet, zie je dat de pan nooit echt goed schoon wordt. En dit kan voor sommige mensen irritaties opwekken. Daarom is het belangrijk dat je de pan eerst laat weken, voordat je begint met schrobben.

Nadat je de pan hebt laten weken, gebruik je een zachte spons om de pan goed schoon te schrobben, vervolgens spoel je de pan af en droog je het af met keukenpapier.

Het voordeel van een RVS koekenpan is dat deze veel langer mee gaat, zo lang je de pan goed onderhoud. Want de pan loopt snel krasjes op als je het niet goed onderhoud.

Zelf heb ik meerdere RVS koekenpannen, waarbij ik altijd deze stappen volg:

  • 30 tot 60 min. Laten weken in warm water
  • Met een zachte spons goed schoon schrobben
  • Afdrogen met een afdroogdoek

Uiteindelijk is het geen hogere wiskunde, dus daar hoef je geen zorgen over te maken.

Maar zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om de koekenpannen op de juiste manier schoon te maken.

Stalen koekenpan

Een stalen koekenpan heeft eigenlijk dezelfde schoonmaak technieken als de RVS koekenpan. 

  • Afspoelen met warm water
  • Schoon schrobben met een afwasborstel of zachte spons
  • Gebruik een klein beetje olie na het afdrogen om de pan in betere conditie te houden.

Bij stalen koekenpannen is het belangrijk dat je de pan goed verzorgt, want deze kan wel roestten over een langere periode.

En geloof me… ik heb zelf allerlei soorten koekenpannen en het is echt zonde als je dit niet goe onderhoud.

Aangebrande koekenpan schoonmaken

Wanneer je een aangebrande koekenpan hebt, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk schoonmaken. Hierbij is het belangrijk dat je de verschillende mogelijkheden met elkaar vergelijkt.

Want een aangebrande pan schoonmaken is vrij simpel. Dit zijn de beste opties:

  • Mild afwasmiddel
  • Schoonmaakazijn 
  • Baking soda
  • Cola
  • Zout
  • Vaatwastablet
  • Schuurspons

Al deze opties zijn veel gebruikt door mensen die een aangebrande pan hebben. Natuurlijk moet je wel de aangebrande pan goed laten weken voordat je één van de schoonmaak mogelijkheden gebruikt.

Conclusie

Kortom, de koekenpannen zijn op verschillende mogelijkheden schoon te maken, maar het beste is om de pan eerst te laten weken voordat je begint met schrobben. Zo voorkom je krasjes, beschadigingen en behoudt de pan een langere levensduur.

Bronnen:

1. https://cookinglife.nl/hoe-moet-ik-mijn-koekenpan-schoonmaken/

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen