Wat is een verzwaringsdeken?

Geupdate op:

We hebben allemaal onze slaap nodig. Niet iedereen is echter gezegend met het vermogen om makkelijk in slaap vallen en blijven. Als je moeilijk in slaap kunt komen of niet goed in een diepe slaap kunt komen, sta je ook niet uitgerust op.

Die vermoeidheid bouwt zich over tijd op en kan je als een zwaar gewicht op je schouders met je mee gaan dragen. Het gaat ten koste van je concentratie en zorgt ervoor dat je sneller overprikkeld raakt.

Je kunt er aardig ongelukkig van worden als je niet voldoende slaap krijgt. Om dit probleem het hoofd te bieden, is de verzwaringsdeken uitgevonden. Maar wat is een verzwaringsdeken nu eigen precies?

Wat doet zo’n verzwaarde deken?

Verzwaringsdekens dekens zijn, zoals het woord al doet vermoeden, dekens die zwaarder zijn dan normale dekens.

De bedoeling is dat op deze manier druk op het lichaam uitgeoefend wordt op manier die gelijk verdeeld is over de hele deken.

Deze druk op het lichaam zorgt ervoor dat je zenuwstelsel beïnvloed wordt op een manier die rustgevend is. Het zenuwstelsel pikt dit dan namelijk op als signalen en zorgt ervoor dat je alertheid verlaagd wordt.

Daardoor ontspan je beter en word je kalmer. Deze vorm van stimulatie van het zenuwstelsel wordt Deep Pressure Stimulation (DPS) genoemd.

Waar zijn verzwaringsdekens van gemaakt?

Om verzwaringsdekens te voorzien van het extra gewicht dat benodigd is, bestaan de dekens uit verschillende lagen die van verschillende materialen gemaakt zijn.

De buitenste lagen zijn doorgaans van katoen, omdat dit een prettige stof is om onder te slapen. Zeker in de zomer is dan een voordeel, omdat katoen ademt en ervoor zorgt dat je het minder warm krijgt onder de deken. Dieper gelegen in de deken zijn een aantal polyester lagen.

Om voor extra gewicht te zorgen, wordt de deken voorzien van kussentjes met een speciale vulling. Dit kan bijvoorbeeld plastic ballen, polystyreenkorrels of hypoallergeen fijn glaszand zijn.

Een stevige knuffel

We kunnen allemaal wel eens een stevige knuffel gebruiken. Een verzwaringsdeken geeft je in bed dat gevoel van een stevige knuffel, omdat het gewicht ervoor zorgt dat je in een soort cocon ligt.

Dit biedt rust en ontspanning en werk zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Omdat je door de deken en de druk die deze uitoefent op je zenuwstelsel minder alert wordt, val je gemakkelijker in slaap en blijf je ook beter in de diepe slaap die je nodig hebt om echt uitgerust wakker te worden.

Dit kan ook als gevolg hebben dat je bij bewustzijn minder last ervaart van piekeren en angstaanvallen.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat dit ook bij kinderen met ADHD of autisme een positieve uitwerking kan hebben. Gebruikers van een dergelijke deken gaan zich vaak gezonder en gelukkiger voelen.

In welke gevallen kan een verzwaringsdeken uitkomst bieden?

We noemden al dat verzwaringsdekens kunnen helpen in het geval van slapeloosheid en slaapstoornissen, en dat een verzwaarde deken ook bij kinderen met ADHD of autisme voor rust kan zorgen.

Daarnaast kan een deken als deze ook helpen bij mensen die kampen met een depressie of angststoornis. Ook bij stress en PTSS kan een verzwaringsdeken een positief effect hebben.

Verder kunnen ook mensen die last hebben van restless legs syndroom beter slapen met een verzwaarde deken.

Bij mensen en in het bijzonder kinderen die problemen ervaren met het reageren op prikkels (sensorische integratiestoornis) kan de deken ook voor meer rust en een betere slaap zorgen.

Wanneer is het gebruiken van een verzwaarde deken afgeraden?

Snurk je tijdens het slapen, of heb je slaapapneu? Dan is het beter om geen verzwaarde deken te gebruiken. Het extra gewicht dat dit veroorzaakt zorgt voor meer druk op je borstkas.

Dat kan weer leiden tot een onrustigere ademhaling die het inslapen dan juist moeilijker maakt.

Ook wanneer je te maken hebt met problemen rondom de bloedsomloop of de temperatuurregeling in je lichaam wordt het gebruik van een verzwaarde deken sterk afgeraden. Heb je last van rug- of nekklachten?

Dan kan een verzwaarde deken gebruiken risicovol zijn. Dat geldt ook in het geval van diabetes, longziekten en een lage bloeddruk.

In het geval van deze medische aandoeningen en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, is het verstandig om eerst te overleggen met je arts of specialist voordat je tot de aanschaf van de deken overgaat.

Welke verzwaringsdeken past bij jou?

Er bestaan verschillende gewichtscategorieën bij verzwaarde dekens, omdat voor verschillende mensen verschillende gewichten passend zijn.

In de regel kun je het beste kiezen voor een deken waarvan het gewicht ongeveer tien procent is van je eigen lichaamsgewicht, omdat je deken wel nog zonder al te veel moeite moet kunnen verplaatsen.

Betekent dit echter dat je tussen twee gewichtscategorieën in komt te zitten, dan kun je het beste voor de zwaardere gewichtscategorie kiezen.

Het is echter ook van belang wat je eigen voorkeur heeft. Voor de een is een zwaardere deken prettiger, en de ander vindt een lichtere deken fijner.

Om te ervaren waar jouw voorkeur ligt, kun je het beste verschillende dekens uitproberen voordat je een definitieve keuze maakt.

Wanneer kan ik mijn kind onder een verzwaarde deken laten slapen?

Verzwaringsdekens kunnen ook bij kinderen een gunstig effect hebben op de slaap. Vanwege het gewicht dat begint bij ongeveer vier kilogram, wordt het echter afgeraden om te vroeg een verzwaarde deken te gebruiken voor je kind.

Daarom is het verstandig om nog niet te beginnen aan een verzwaringsdeken als je kind jonger dan twee jaar is of lichter dan negen kilo is.

Jonge kinderen zijn namelijk niet altijd voldoende motorisch vaardig om de deken intuïtief van zich af te krijgen.

Wordt een verzwaarde deken vergoed vanuit de zorgverzekering?

Hoewel een verzwaringsdeken bij verschillende klachten een positief effect kan hebben, wordt het door zorgverzekeraars niet vergoed. De deken wordt namelijk nog als een alternatief hulpmiddel beschouwd.

De prijzen van verzwaringsdekens kunnen flink uiteen lopen van tientallen tot een paar honderd euro. Dit hangt af van het type, de samenstelling en het gewicht van de deken.

Andere belangrijke zaken

Als je een verzwaarde deken gebruikt, moet deze je lichaam vanaf de tenen tot de nek bedekken.

Tegelijkertijd moet je ervoor waken dat de deken niet over de zijkant van je bed hangt, omdat je dan het risico loopt dat de deken door het gewicht tijdens je slaap van je bed af valt.

De deken moet goed om je heen liggen, omdat deze alleen dan een gelijkmatige druk kan uitoefenen op je lichaam.

Het is dan ook belangrijk om extra aandacht te besteden aan het formaat van deken voordat je tot de aanschaf overgaat. Die afmetingen kunnen misschien suggereren dat de deken geschikt is voor twee personen, maar dat is niet het geval.

De deken is echt alleen bedoeld voor één persoon. Dat is misschien niet zo gezellig, maar op deze manier is de deken wel het meest effectief.

Conclusie over verzwaringsdekens

Is een goede nachtrust voor jou, je kind of een andere geliefde dus niet vanzelfsprekend? Dan is een verzwaringsdeken een interessante manier om zonder slaapmedicatie de kans op een goede nachtrust te vergroten en daarmee ook voor een betere algemene gezondheid te zorgen.

Let er wel op dat een verzwaarde deken juist vanwege het extra gewicht niet voor iedereen geschikt is en dat de deken wel het juiste formaat en gewicht moet hebben om goed zijn werk te kunnen doen.

Helaas worden verzwaringsdekens niet vergoed door zorgverzekeraars, maar ze zijn nu ook weer niet zo prijzig dat je er daarom geen zou kunnen nemen.

Aangezien een goede nachtrust van groot belang is voor het welzijn van de mens, kan het zeker de investering waard zijn.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Lees hier meer over ons team.