Olie of Boter: Welke moet je gebruiken?

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

Heb je de keuze tussen olie en boter, dan is het lastig om te kiezen welke je gaat gebruiken. Voor het bakken zijn er verschillende opties, waaronder olie en boter er twee van zijn.

Doordat er twee opties zijn, weten veel consumenten niet welke ze moeten gebruiken voor het bakken van een stuk vlees bijvoorbeeld. Maar juist doordat dit een groot verschil maakt, is het belangrijk dat je de juiste gebruikt.

Zo zie je maar weer dat er toch nog een groot verschil zit tussen de twee producten.

Maar wat is nou echt het beste?

Laten we meteen beginnen.

Samengevat

Bij hoge temperaturen is het beter om olie te gebruiken. Dit is bij een stuk vis en biefstuk bijvoorbeeld.

Wanneer je meer smaak wilt, dan is het handig om een klein beetje boter toe te voegen.

Gebruik een beetje olie en boter, door deze twee te combineren krijg je net dat extra stukje romigheid.

Welke is het beste om mee te bakken?

Bakken kan op verschillende manieren, maar om je tijd te besparen, is het beste om deze twee simpele regels aan te houden.

  • Bij hoge temperaturen gebruik je olie
  • Voor extra smaak gebruik je boter

Ja, het is echt zo simpel.

Het is aan het einde van de dag geen hogere wiskunde. En doordat je deze twee regels onthoudt, zul je nooit meer de fout in gaan. 

Echter heb je nog andere redenen waarom olie beter is dan boter. Zo heb je ook verschillende kooktechnieken.

Volgens BNNVARA is vloeibare, in dit geval olie, de betere keuze. Dit komt doordat olie makkelijk toegankelijk is voor iedereen en ook nog eens voordelig. [1]

Zelf ben ik een fan van het mixen van boter en olie. Dit maakt het eten een stuk lekkerder, bovendien ook nog eens voordeliger. Aangezien je boter niet voor ieder product gebuikt (meestal voor op brood) is het niet iets wat erg duur is.

En margarine?

Margarine raad ik persoonlijk af. 

Hoewel er geen wetenschappelijke onderzoeken zijn, waar staat dat het slecht is. Bestaat er toch een mythe over dat er slechte transvetten in zitten.

Nou is dit geen dealbreker. En volgens verschillende artikelen zitten er geen transvetten in, maar persoonlijk vermijd ik het liever.

Want uiteindelijk zitten er nog wel kleine beetjes melkvet in margarine. Dan vermijd ik liever het hele product, dan dat ik een 0.1% risico op loop dat het ongezond voor me is. Waarschijnlijk denkt niet iedereen zo, maar aan het einde van de dag moet je de beslissing nemen.

Leuk feitje: wist je dat onverzadigde vetten de kans op hart- en vaatziekten verlagen.

Bakken in olie

Bakken in olie is niet bepaald slecht, echter mis je hier wel wat smaak. En aangezien mensen liever voor meer smaak gaan, dan gezonder eten, kiezen ze vaak voor boter.

Maar dit wil niet zeggen dat olie geen smaak heeft. Je hebt tegenwoordig zo veel verschillende soorten olie, waardoor er eigenlijk niets te missen valt.

Zo heb je extra vierge olijfolie bijvoorbeeld. Of je kunt vloeibare margarine kopen.

Beide producten hebben geen schadelijke stoffen, dus daar hoef je ook geen zorgen over te maken. En als laatste optie kun je altijd voor zonnebloemolie of kokosolie gaan.

Deze zijn ook erg populair voor het bakken in olie.

Bakken in boter

Bakken in boter is lekkerder, dan dat je dat in olie doet. 

Zelf gebruik ik altijd boter, simpelweg doordat het gewoon lekkerder is. Daarbij vind ik zelf geklaarde boter lekkerder dan gewone. 

Dit raad ik ook aan als je van plan bent om in boter te gaan bakken. Want geklaarde boter maakt je eten veel lekkerder. Wat wel belangrijk is dat je op de temperatuur let, want je wilt niet dat de boter verbrandt wat de antikleeflaag beschadigd.

En dit komt vaker voor dan je denkt. Boter verbrand bij 155°C tot 175°C. Zo lang je dit onthoudt, zit je goed.

Wellicht is dit handig:

Bakproducten met verzadigde vetten [2]

  • Harde margarine
  • Hard bak- en braadvet
  • Hard frituurvet
  • Roomboter
  • Kokosvet (kokosolie)
  • Palmolie
  • Ghee (geklaarde boter)

Dit overzicht komt van nu.nl (terug te lezen in de bronnenlijst)

Conclusie: Olie of Boter

Tot slot, moet je in olie of boter bakken. Uiteindelijk maakt het niet uit of je nou in olie of boter bakt, want beide producten zijn goede opties. Boter geeft meer smaak, terwijl olie beter is voor hogere temperaturen.

Bronnen:

1. https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/boter-versus-olie-wat-moet-je-kiezen

2. https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5900994/boter-versus-olie-hoe-bak-je-het-gezondst.html

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen