Antikleeflaag: Wat is het en is het giftig?

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

Heb je wel eens van een antikleeflaag of anti-aanbaklaag gehoord?

Dit zie je vaak terug bij pannen, met name koekenpannen. Dit is een beschermende laag voor de pan, waardoor het een langere levensduur heeft.

Maar er zijn veel verschillende antikleeflagen waar je waarschijnlijk nooit van hebt gehoord.

Laten we meteen beginnen.

Samengevat

Een antikleeflaag is een beschermende laag wat je vaak terug ziet bij pannen. Zo heb je een keramische laag bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat de pan langer mee gaat en minder snel beschadigd wordt.

Bij natuurlijke antikleeflagen heb je minder olie en boter nodig voor het koken. 

Zo heb je verschillende antikleeflagen voor verschillende pannen.

Wat is een Antikleeflaag?

Een antikleeflaag wordt ook wel gezien als een beschermde laag op een pan. Dit worden ook wel coatings genoemd. Zo hebben keramische koekenpannen een keramische coating.

Het idee hiervan is dat de pan beter beschermd wordt en een langere levensduur heeft. Deze antikleeflagen hebben vaak moeilijke termen zoals PTFE’s, PFAS, en PFOA.

Maar om het makkelijk te houden, zal ik hier niet te diep in gaan.

PFTE en Teflon

PFTE en Teflon zijn hetzelfde. Beide zijn een benaming voor gepolymeriseerd polytetrafluoretheen. Dit is een chemische stof, wat ze gebruiken bij het maken van de pan. 

Echter staat Teflon deze dagen bekend om mindere kwaliteit, dit komt doordat de pannen schadelijke stoffen “zouden” bevatten.

Veel consumenten noemen deze producten gevaarlijk, terwijl andere er niets van aantrekken. Zelf heb ik enkel PFAS-vrije pannen, simpelweg omdat ik die als eerst had gekocht en van goede kwaliteit zijn.

Pannen met PFTE en Teflon kunnen bij hoge temperaturen de antikleeflaag beschadigen. Dit gebeurt vaak bij 260°C of hoger. [1]

Dit is belangrijk om te onthouden als je zelf zo’n pan hebt.

Sommige mensen beweren dat de pan bij 340°C of hoger de antikleeflaag volledig verdwijnt. Maar aangezien er maar vrij weinig mensen hierop koken is het lastig te zeggen.

PFAS

PFAS staat voor ​​Poly- en perfluoralkylstoffen. Dit is een verbinding van wel 6000 stoffen, maar tegenwoordig zie je dit niet meer terug in de pannen.

Dit komt doordat PFAS schadelijk kan zijn voor je gezondheid. De overheid heeft hier in een artikel over geschreven. (staat in bronnenlijst)

Doordat PFAS schadelijk is voor je immuumsysteem is het beter om deze pannen te vermijden. 

Echter zit er wel een verbod in verpakkingen sinds 1 juli 2022. [2]

Maar als je naar de pannen kijkt, hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Zolang je een pan zonder PFAS koopt zit je goed.

PFOA

PFOA staat afgekort voor perfluoroctaanzuur of decapentafluoroctaanzuur. Deze stof behoort tot de PFAS-familie.

Eigenlijk ook niet heel goed voor je gezondheid.

PFOA is verboden sinds 2020. Dit werd vooral gebruikt in anti-aanbakpannen. Gelukkig is dit niet meer het geval, maar wel goed om te onthouden.

Zelf heb ik hier nooit iets van gemerkt, maar dat komt doordat ik altijd pannen PFAS-vrij kocht. Deze waren op het gebied van kwaliteit beter en hadden een langere levensduur.

Handmatig vs Vaatwasser

Handmatig de pan afwassen is 10 van de 10 keer beter voor de pan. Echter moet je hier wel meer moeite voor doen en hebben mensen het geduld niet.

Aangezien bijna iedereen tegenwoordig een vaatwasser heeft, is het ook niet zo meer zo’n groot probleem.

Maar als je de pannen op hoge kwaliteit wilt behouden, dan is het belangrijk dat je de pannen handmatig afwast. Dit doe je met een zachte spons en mild afwasmiddel.

Gebruik hier niet te veel kracht, want sommige pannen raken hierdoor beschadigd en dit wil je juist voorkomen.

Ook is het handig om de pannen goed te laten inwerken met een druppeltje olie na het afwassen. Vooral bij RVS pannen is dit belangrijk, zo behoud je de hoge kwaliteit. En veel mensen weten dit niet.

Maar als je al jaren pannen in huis hebt en dit nooit hebt gedaan, dan mis je zeker wat. 

Kortom, pannen met een antikleeflaag zijn beter om handmatig af te wassen, dan dat je dit in de vaatwasser doet.

Conclusie

Een antikleeflaag is een beschermlaag wat je terug zijn bij antiaanbakpannen. Het is niet giftig en een goede keus. Belangrijk is wel dat je PFAS-vrije pannen koopt, want dit is de toekomst van pannen.

Bronnen:

1. https://cuizine.be/wat-je-echt-moet-weten-over-antikleefpannen/

2. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pfas/vraag-en-antwoord/zijn-pfas-schadelijk-voor-mijn-gezondheid

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen