11 Kooktechnieken die iedereen moet weten

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

Wil je leren koken?

Leer eerst deze 11 kooktechnieken en benoem jezelf Koning / Koningin van de keuken.

Dit zijn alle kooktechnieken die ik door de jaren heen heb geleerd, waarvan ik ze nog steeds regelmatig gebruik. Echter is het leren van koken makkelijker dan je denkt.

Het grootste gedeelte van koken zit in de voorbereiding, vervolgens wordt je stukje bij stukje beter. En uiteindelijk een professionele kok of hobby chef.

Laten we meteen beginnen.

Samengevat

Bakken en grillen zijn de twee makkelijkste kooktechnieken.

De meeste kooktechnieken wordt al beheerst door het overgrote gedeelte van de koks, met name doordat ze al wat ervaring hebben in de keuken.

Kooktechnieken leer je het snelst door ze te beoefenen. Hoe meer je een kooktechniek uitvoert, hoe beter je er in wordt.

Alle 11 kooktechnieken op een rij:

1. Bakken

Bakken doe je vaak in een koekenpan. Dit doe je door eerst olie of boter te gebruiken, vervolgens bak je een stuk vlees of vlees bijvoorbeeld.

Dit is één van de makkelijkste manieren van koken. Iedereen kan bakken, want het enige wat je hoeft te doen is de koekenpan een beetje bewegen. Het is niet moeilijk.

Zelfs iemand zonder enige ervaring of kennis kan dit. 

Dit zie je vaak beginnende koks doen, want het is makkelijk, snel en efficiënt. Bij koekenpannen heb je vaak ook glazen deksels, waardoor je kunt zien wanneer het eten klaar is.

Gerechten die je kunt bakken:

 • Vlees, kip kalkoen
 • Vis en groente
 • Aardappels en eieren
 • Pannenkoeken

Kortom, bakken is één van de makkelijkste kooktechnieken in de lijst.

2. Braden

Braden doe je op twee manieren. Je kunt braden in de oven of aan het spit. Dit is een kooktechniek waarbij je vlees, wild en gevogelte braadt. Dit is vaak lekkerder als er een krokante aanbaklaag aan zit.

Dit zijn de twee manieren:

 • Braden in de oven
 • Braden aan het spit

Persoonlijk ben ik een fan van braden aan het spit, want dan heb je volledige controle over het koken. Wanneer je dit in de oven doet, heb je vaak minder controle, want meestal zet je een timer en that’s it.

Je kijkt niet elke paar minuten of het wel gaar is of niet. Daarom is braden aan het spit naar mijn mening veel beter.

3. Frituren

Frituren doet tegenwoordig bijna iedereen thuis. Of je gaat naar de bakker of friettent om een frietje te halen. Aangezien frituren niets meer is dan het product in de frietpan stoppen en eruit te halen valt er niet heel veel over te vertellen.

En de meeste mensen hebben wel eens ooit wat gefrituurd, dus dat zal ook niet erg moeilijk zijn. Wel belangrijk is dat je de temperatuur op de juiste hitte houdt, want dit maak een groot verschil.

4. Grillen

Grillen doe je door een apparaat te kopen waar je het eten kunt roosteren. Dit is één van de oudste manieren om vlees te koken. Deze kooktechniek wordt vooral gebruikt tijdens het kamperen en is nog steeds tot de dag van vandaag zeer populair.

Tegenwoordig gebruiken mensen steeds vaker een grillpan. Dit komt doordat het simpelweg makkelijk is en je dit thuis kunt doen.

5. Koken

Met koken bedoel ik koken in water. Dit zijn vaak producten zoals rijst, vlees, of pasta. Hier doe je niets minder dan het water eerst laten koken en vervolgens de producten erin zetten.

Dit is ook niet moeilijk want je hebt niets verder nodig dan water, vuur en het product. Dit is één van de makkelijkste kooktechnieken die er bestaat.

Koken wordt bijna altijd gedaan in water, maar je kunt ook koken in wijn of melk.

6. Pocheren

Pocheren is één van de moeilijkere kooktechnieken, waarbij je een beetje handig moet zijn met de pan. Hierbij gebruik je weinig vocht en laat je het eten koken tot het kookpunt.

Dit doe je meestal met eieren. Maar voor iemand die dit nog nooit heeft gedaan, kan het vrij lastig zijn. Daarom is het zo belangrijk dat je het steeds vaker blijft doen.

Plus, bij pocheren wordt er geen vet gebruikt, wat ideaal is als je weinig een gerecht met weinig calorieën wilt.

7. Roerbakken

Roerbakken is een andere kooktechniek dat veel wordt gebruikt. Roerbakken wordt ook wel gezien als wokken, maar het is een andere termijn ervoor.

Als je wel eens hebt gewokt, dan heb je ook wel eens de geroerbakt. Het is niet moeilijk en iedereen kan dit.

Populaire roerbak gerechten zijn:

 • Cashewcurry
 • Knapperige kip met spinazie en rijst
 • Noedels met paksoi en geroosterde kip
 • Teriyaki met rijst en ei

8. Smoren

Smoren is een iets minder bekende kooktechniek, maar hierbij zet de pan op een lage vuur waardoor het water steeds minder wordt.

Dit is een kooktechniek om het water te verminderen in je gerecht. Dit kan ook gebruikt worden om de smaak te verdunnen, echter zie je dit niet vaak voorkomen doordat bijna niemand het woord “smoren” daadwerkelijk gebruikt.

Stomen doe je bij:

 • Water
 • Rode wijn
 • Vette mirepoix
 • Groente met veel vloeistof

9. Stomen

Stomen als kooktechniek zie enkel terug bij stoompannen. Hierbij gebruik je de stoom dat langzaam naar boven gaat om de gerechten te koken. Dit die je meestal het stomen van groente of in Aziatische keukens voor dumplings.

Het is een zeer oude kooktechniek dat tot de dag van vandaag nog wordt gebruikt. Je kunt er malse porties vlees mee stomen wat erg lekker is.

Het is handig als je er een goede stoompan bij koopt.

10. Stoven

Stoven gebruik je meestal bij vleesgerechten. Hierbij zet je de pan op een lage tempratuur waardoor je het vlees langzaam laat stoven.

Het sap laat je rustig in het vlees inwerken zodat het extra smaak geeft. Zelf ben ik een fan van stomen want dit is niet alleen makkelijk, maar ook snel en efficiënt.

11. Wokken

Wokken is de laatste op lijst, maar zeker niet de makkelijkste. Het wokken zit er net tussen in, want het is niet dat niemand het kan leren, maar je moet er wel de kracht voor hebben.

Aangezien een wokpan zwaarder is dan een gewone koekenpan heb je meer kracht nodig. Daarbij is het ook handig als je een stevige wokpan koopt.

Wokken zie je vaak terug in wokrestaurants waar je enkel groente, vlees en saus nodig hebt. En wokken wordt ook wel roerbakken genoemd, maar het is in werkelijkheid anders.

Wokpannen zijn gemaakt van:

 • Roestvrij staal
 • Aluminium met emaille of een teflon anti-aanbaklaag

Kan iedereen leren koken?

Jazeker, iedereen kan leren koken.

Het enige wat je hoeft te doen is geduld hebben en stap bij stap steeds beter worden. Eigenlijk moet je het zien als kwaliteit en kwantiteit.

Hiermee bedoel ik dat het belangrijk is dat je steeds vaker kookt.

Simpele uitleg:

 • Hoe vaker je een stuk biefstuk kookt, hoe lekkerder het wordt.
 • De eerste keer zal misschien mislukken, maar als je het 5 of 10 keer hebt gedaan, dan is dit een stuk makkelijker
 • Zo werkt bij koken van allerlei gerechten

Echter heb je mensen die zeggen: “ik kan niet koken”

Maar wat ze echt bedoelen is: “ik wil niet leren koken”

Anders zouden ze de tijd erin steken om echt te leren koken. Daarom is het belangrijk dat je alle kooktechnieken beheerst, zodat je verschillende gerechten kunt maken.

Als je net begint met koken en nog amper ervaring hebt, raad ik aan om een kookboek te kopen.

Of je kijkt video’s op YouTube, want tegenwoordig heb je duizenden video’s waar je ontzettend veel uit kunt leren.

Nadat je steeds meer ervaring op doet en koken ook leuk begint te vinden. Dan begin je je eigen recepten te maken en dit is een keerpunt voor de meeste koks.

Hier beginnen de eigen recepten lekkerder en lekkerder te worden, waardoor je het hele kookproces helemaal beheerst.

Conclusie

Dit waren alle 11 kooktechnieken die je moet weten. Er zijn andere bijzondere kooktechnieken, maar deze worden bijna nooit gebruikt, waardoor ze eigenlijk niet heel relevant zijn. Natuurlijk kun je dieper erin duiken als je een professionele chef wordt.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen