Inductie Kookplaat: Beste van 2024 (Inbouw, Vrijstaand, met Afzuiging)

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

32

Producten
vergeleken

43

Bestede
uren

64

Reviews
verzameld

Geld besparen?

Energie besparen?

Wil je overstappen naar een inductie kookplaat en geld besparen, dan is het wel belangrijk dat je de juiste aankoopbeslissing maakt. 

Een miskoop kost je namelijk honderden euro’s, verspilde tijd en je moet het product retourneren.

Voorkom al deze misstappen door één van de onderstaande inductie kookplaten aan te schaffen. 

Sluit alle andere tabbladen, dit is de enige die je nodig hebt.

Pak een kopje koffie erbij en neem de tijd, want dit is niet iets wat je dagelijks koopt.

Laten we meteen beginnen.

Onze Favoriet

Inventum IKI6010

Ervaring: 5.0 ★★★★★
Kwaliteit: 5.0 ★★★★★
Prijs: 5.0 ★★★★★

★★★★★

Score 5.0

#2e Keus

Inventum IKI6030

Ervaring: 4.8 ★★★★★
Kwaliteit: 4.8 ★★★★★
Prijs: 5.0 ★★★★★

★★★★★

Score 4.9

#3e Keus

Inventum VKI6010ZIL

Ervaring: 4.7 ★★★★★
Kwaliteit: 4.8 ★★★★★
Prijs: 4.9 ★★★★★

★★★★★

Score 4.8

Onze Favoriete Inductie Kookplaten:

Beste Inductie Kookplaten:

1. Inventum IKI6010

Voordelen:

Plug & play

5 jaar garantie

Voordelig

Nadelen:

Geen

De Inventum IKI6010 is veruit de beste inductie kookplaat op de hele markt. Voordat ik dieper duik in dit product, dit zijn de belangrijkste punten:

 • Is je kookplaat beschadigd? (5 jaar garantie na registratie)
 • Snelle levering nodig, je hebt de kookplaat morgen in huis
 • Geen monteur nodig, enkel een plug & play stekker
 • Scherpgeprijsd en van zeer hoge kwaliteit

Met deze inductie kookplaat bespaar je honderden euro’s op jaarbasis. Dit is over een periode van 5 tot 10 jaar echt veel geld.

Je kunt hier meerdere vakanties mee boeken voor je kinderen, vrienden of familie. En binnen 2 tot 3 jaar heb je het geld al terug verdient.

Beter dan dit wordt het niet. 

Van alle inductie platen die ik heb vergeleken, was dit de enige die zo scherpgeprijsd was. Er zijn wel iets betere, maar dan betaal je zeker zo’n € 250 meer…

En dat is het niet waard.

Waarom zou je onnodig je geld uitgeven, als je het ook kan besteden aan andere leuke dingen.

Geloof me… je zult geen spijt krijgen van deze kookplaat.

Plus, de kookplaat komt met een automatische panherkenning. Wanneer je er een pan op zet, ziet de inductieplaat dit direct. 

Ideaal voor plaatstaal pannen.

Dit klinkt misschien als iets kleins, maar voor de mensen die dit nog nooit hebben gehad, is het een groot verschil.

De kookplaat komt met 6 knoppen:

 • Hogere temperatuur
 • Lagere temperatuur
 • Lock knop tijdens koken (kinderslot)
 • Timer
 • Boostfunctie
 • Aan- en uit knop

Deze knoppen zijn echt van hoge kwaliteit. En doordat de knoppen verwerkt zitten in de kookplaat, kun je ze ook niet per ongeluk stuk maken. 

Ook als je kinderen hebt en ze komen af en toe naar de keuken. Daarvoor heb je het kinderslot, wat ideaal is als ze aan het aanrecht zitten.

Zelf heb ik dit nog nooit mee gemaakt, maar ik kan me voorstellen dat mensen met kinderen dit vaak hebben. Het beste vind ik echt de boostfunctie.

Met deze boostfunctie kun je in één keer de kookplaat verwarmen en daarop een timer zetten. Ideaal voor als je even weg moet tijdens het koken.

Want bij gas kan dit natuurlijk niet.

Dat is één van de redenen waarom ik ben overgestapt op een inductie kookplaat, want het is simpelweg gewoon beter en voordeliger.

Zoals ik al eerder heb gezegd, is het qua kosten ook nog eens veel voordeliger. Een algemene regel is dat je gemiddeld zo’n € 300 tot € 400 per jaar bespaard op kosten.

Vooral in tijden waar energiekosten hoog zijn.

Wanneer je deze thuis krijgt, zie je direct dat het een kwalitatief product is. Vooral doordat het in een goede verpakking komt en je gelijk de stekker in het stopcontact stopt.

De kookplaat gaat aan en that’s it.

Je kunt beginnen met koken en al je kooktechnieken beoefenen.

Het formaat van deze inductie kookplaat is 5,6 x 56 x 49 cm (hoogte x breedte x diepte)

Dit is wel handig om te onthouden als je ruimte moet maken bijvoorbeeld. En het beste? Als je niet tevreden bent heb je de mogelijkheid om binnen 30 dagen gratis te retourneren.

Een win-win situatie.

Bijna iedere ochtend maak ik gebruik van deze kookplaat, als ik bijvoorbeeld een paar eieren kook. Dan zet ik de timer op 8 a 9 minuten en maak ik me klaar.

Dit is echt een life-changer. Als je dit nog niet in huis hebt, loop je zeker wat mis!

Een timer op een kookplaat is iets wat eigenlijk niet te missen is. En voor deze prijs kan je bijna nergens een betere inductie kookplaat vinden.

Kortom, de Inventum IKI6010 is een logische keus voor mensen die een goede inductie kookplaat willen kopen.

2. Inventum IKI6030

Voordelen:

Ook geschikt voor normaal stopcontact

5 jaar garantie

Timerfunctie

Nadelen:

Geen

De Inventum IKI6030 is een inbouw inductie kookplaat

Ook deze komt met een garantie van 5 jaar na registratie. Dit is eigenlijk het alternatief van de bovenste, alleen dit is een kookplaat die ingebouwd wordt.

Als je naar de prijsklasse kijkt tussen de eerste en tweede, dan valt het wel mee. Echter heb je bij deze kookplaat een monteur nodig die het komt monteren.

Tenzij je het ook zelf kan, dan bespaar je geld. Maar het wordt niet geïnstalleerd bij de levering, wat belangrijk is om te onthouden.

De nieuwe inductie kookplaat wordt geleverd met 10 knoppen. Het is een plaat met powermanagement, wat perfect is als je meerdere gerechten tegelijk kookt.

Normaal sluit je de plaat aan op 1- of 2 fasen. En zoals de eerste kookplaat heeft deze ook een boostfunctie.

Boostfuncties worden echt onderschat omdat ze bijna nooit gebruikt worden. Alleen als je haast hebt, maar dan is het ook echt een lifechanger.

De warmteverdeling op deze kookplaat is bijna perfect. Het kan iets sneller, maar als je naar de prijs kijkt, dan mag je eigenlijk niet klagen.

Waarom dit de beste inbouw inductie kookplaat is:

 • Snel en makkelijk in te bouwen (als je handig bent)
 • Binnen 24 uur in huis en direct te gebruiken
 • Komt met 10 knoppen, inclusief kinderslot
 • Incl. 5 jaar garantie na registratie

En om niet te vergeten, de kookplaat komt met een timerfunctie.

Zoals ik al eerder heb gezegd, zijn timerfuncties niet te vermijden deze dagen. Om eerlijk te zijn, kan ik niet meer zonder. Het koken van pasta, rijst of eieren. 

Voor al deze gerechten gebruik ik een timer, waardoor het me leven een stuk makkelijker maakt. Als je nog niet bent overgestapt op een inductie kookplaat, dan mis je echt wat.

Ervaring, onderhoud en levering

Deze inductie kookplaat heb ik een paar maanden geleden aangeschaft en de levering was top. De bezorgers kwamen op tijd en hadden het perfect afgeleverd.

Echter moet je de kookplaat wel zelf monteren. Daarvoor heb ik gelukkig een elektricien als kennis en die heeft dat voor me gedaan. Maar als je niemand kent, dan moet je hier ook helaas extra kosten voor betalen.

Je kan het zelf proberen, maar dan loop je wel de kans dat je iets beschadigd. En ook dat je het niet meer kunt retourneren.

Het gebruik ideaal voor elke woning. De kookplaat doet wat die moet doen en het schoonmaken is ook zo gebeurd.

Kortom, de Inventum IKI6030 is een logische keus als je een inbouw inductie kookplaat zoekt.

3. Inventum VKI6010ZIL

Voordelen:

Komt met 4 kookzones

Voorzien van kinderslot

Verplaatsbaar

Nadelen:

Geen

Wil je liever een vrijstaande inductie kookplaat?

Dan is de Inventum VKI6010ZIL de beste keus. Van alle kookplaten is dit de enige die van hoge kwaliteit was en vrijstaand.

Je kunt letterlijk de kookplaat verplaatsen en begint met koken. Daarom is deze ook geschikt voor in een camper of caravan bijvoorbeeld.

Echter is deze wel van iets mindere kwaliteit dan de 1e op de lijst. Deze inductie kookplaat wordt minder snel warm dan de eerste en is duurder.

Hoewel er 3.500 watt bij staat, is de eerste nog steeds beter.

Als je naar de goede punten van de inductie kookplaat kijkt dan is er veel over te vertellen. Laat ik beginnen bij de warmteverdeling.

De warmteverdeling van deze inductie kookplaat is goed en beter dan de gemiddelde kookplaat. Doordat het een boostfunctie heeft, kun je het nog sneller laten verwarmen.

Vaak onderschatten mensen de boostfunctie doordat het niet zo vaak wordt gebruikt. Maar als je iets snel wilt opwarmen, dan is dit echt handig.

Ik heb dit meerdere malen mee gemaakt en met de boostfunctie verwarm je het bijna 3x zo snel.

Over een langere periode scheelt dat zeker veel tijd. Ook komt deze inductie kookplaat met een kinderslot. Als je al kinderen hebt en die komen vaak in de keuken, dan is dit echt ideaal.

Helaas is dit wel een duurdere inductie kookplaat dan de andere, maar doordat je deze kunt verplaatsen is dat ook wel te verwachten.

Zelf gebruik ik vooral voor gezonde pannen.

Kortom, de Inventum VKI6010ZIL is een logische keus voor mensen die een vrijstaande kookplaat zoeken.

4. AEG IDE84244IB

Voordelen:

Boosterfunctie

Automatische uitschakeling

Efficiëntieklasse: A

Nadelen:

Prijzig

Ben je op zoek naar een inductie kookplaat met afzuiging?

Dan is de AEG IDE84244IB je beste keus. Deze kookplaat met afzuiging is echter wel duurder dan de gemiddelde kookplaat, maar dan heb je ook wat.

En daarbij kun je vanuit gaan dat de inductie kookplaat minimaal 5 tot 6 jaar mee gaat. De pan komt met flexibele kookzones, wat perfect is voor het koken.

Zelfs iemand zonder enige ervaring kan met deze inductie kookplaat koken. Het is nog nooit zo makkelijk geweest, vooral niet met deze.

Plus, de inductie kookplaat is ook geschikt voor een grillplaat. Dat is perfect voor wanneer je verschillende gerechten wilt koken. Zelf ben ik hier een groot fan van, want je bespaard hier niet alleen ruimte mee, maar ook tijd.

Zo hoef je niet meerdere keren te koken of andere warmtebronnen te gebruiken.

Als je deze nieuwe inductie kookplaat snel in huis wilt, dan moet je helaas wel 1 tot 2 weken wachten. Dat echter wel een nadeel want je kunt er niet direct gebruik van maken zoals de andere inductie kookplaten.

Maar het wachten is het zeker waard, als je deze in huis hebt en naar de kwaliteit kijkt, zul je er echt versteld van staan.

Kortom, de AEG IDE84244IB is een logische aankoop voor mensen die een inductie kookplaat met afzuiging zoeken.

Koopgids: Inductie Kookplaat

Voordat je een inductie kookplaat koopt, is het wel zo belangrijk om verschillende merken met elkaar te vergelijken. Daarnaast is het handig als je weet waar je op moet letten, voordat je een kookplaat koopt. En vergeet niet dat je de juiste pannen voor inductie nodig hebt.

Inductie Kookplaat Merken

Dit zijn alle merken die ik op getest tijdens het vergelijken van de inductie kookplaten. Hierbij is het belangrijk dat een merk niet altijd wilt zeggen dat het goed is.

En goedkoop merk kan net zo goed zijn als en duurder merk. Daarom is het handig om enkel naar de kwaliteit te kijken en niet naar het merk. Dit zijn alle merken:

 • AEG
 • ATAG
 • BOSCH
 • ETNA
 • MIELE
 • Siemens
 • Samsung
 • SMEG
 • INVENTUM
 • WHIRLPOOL
 • BORA

Voor- en nadelen

Elk product komt met voor- en nadelen. Zo ook een inductie kookplaat, daarom is het handig om te weten wat ze zijn.

Voordelen zijn:

 • Makkelijk schoon te maken en geschikt voor de meeste pannen
 • Meerdere kookzones waar ze ook flexibel zijn
 • Snelle warmteverdeling en bereiding van gerechten
 • Veel voordeliger dan gas, elektrisch en halogeen

Nadelen zijn:

 • Oude pannen vervangen die niet geschikt zijn voor inductie
 • Niet geschikt voor iedere keuken

Waar moet je op letten bij het kopen van een inductie kookplaat

Een aantal kenmerken waar ik op let voordat ik een inductie kookplaat aanschaf zijn: prijs, kwaliteit, gebruik en levertijd.

Prijs

De prijs van de inductie kookplaat komt meestal niet hoger uit dan € 1500. Dit is afhankelijk van het merk, type en soort kookplaat je koopt.

Maar over het algemeen is het niet duurder dan € 1500. En wanneer dit wel het geval is, raad ik je aan om een goedkopere te kopen, tenzij je het natuurlijk kunt veroorloven.

Kwaliteit

Kwaliteit komt echt neer op het product. Zoals ik al eerder heb gezegd, kun je nooit uit gaan van het merk. Want er zijn merken die bekend zijn, maar eigenlijk troep leveren. En daarbij ook goedkopere inductie kookplaten die veel beter zijn dan de producten van een bepaald merk.

Daarom kijk ik nooit meer naar het merk en enkel naar het product zelf. Zo kom je er achter of het een goede kwaliteit inductie kookplaat is of niet.

Gebruik

Het gebruik van een inductie kookplaat kan je pas doen als je het binnen hebt. Dit is een lastig probleem, want je wilt wel weten of de inductie kookplaat wel geschikt is voor je keuken.

Maar gelukkig komen alle inductie kookplaten met een retourbeleid van 30 dagen. Hierbij heb je de optie om het product binnen 30 dagen gratis te retourneren.

Levertijd

Sommige inductie kookplaten hebben een levertijd van wel 2 weken. Dit is niet iets waar iedereen op zit te wachten, wat belangrijk is om mee te nemen in je aankoop.

Echter worden de meeste inductie kookplaten binnen 24 uur geleverd, dus eigenlijk hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Maar wel belangrijk om goed te kijken wanneer het geleverd wordt, straks wacht je voor niets en is de levertijd eigenlijk 2 weken.

Conclusie

Tot slot, de Inventum IKI6010 blijft de beste inductie kookplaat op de markt. Deze wordt snel geleverd, is van hoge kwaliteit en heeft een lange levensduur. Als je een goede inductie kookplaat wilt kopen, dan is dit een no-brainer.

Veelgestelde vragen

Kan een inductie kookplaat op een gewoon stopcontact?

Jazeker, je moet hier wel een inductie kookplaat kopen die daarvoor geschikt is. Niet alle inductie kookplaten zijn geschikt voor een gewoon stopcontact.

Is koken op inductie goedkoper dan op gas?

Koken op inductie is goedkoper dan dat je kookt op gas. Over het algemeen bespaar je zo’n € 300 tot € 400 per jaar meer dan je op inductie kookt.

ONZE #1 inductie kookplaat

Inventum IKI6010

9.8
Klantenservice9.8
Kwaliteit9.9
Prijs9.7

Voordelen

De beste op de markt

Snel en makkelijk schoon te maken

Gratis retourneren

Bekijk de BESTE PRIJS tot het einde van de Maand

Nadelen

Niet de goedkoopste, maar op lange termijn is het 100% waard.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen