Wat zijn de Beste en Gezondste Pannen van 2024?

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

Gezonder eten?

Dan is de eerste stap om een gezonde pan aan te schaffen. 

“Een goed begin is het halve werk!”

Zelf heb ik tientallen pannen getest, maar telkens kom ik terug bij dezelfde pannen. Bij gezonde pannen moet vooral letten op een aantal kenmerken.

Maar voordat je zo maar een gezonde pan koopt, is het belangrijk om dieper te duiken in waarom dit cruciaal is.

Als je gezonder leeft en serieuze stappen wilt zetten, dan is het overstappen naar een gezonde pan zeker een no-brainer.

Lees verder als je meer te weten wilt komen over gezonde pannen en waarom deze zo belangrijk zijn.

Samengevat

Dat de pan PFAS-vrij is, waar geen chemische stoffen uitkomen

Vermijd Teflon pannen want hier komen schadelijke stoffen vrij tijdens het koken en dit is één van de tientallen pannen waar dit voorkomt

Keramische pannen zijn veruit de gezondste pannen die je op dit moment kunt kopen, doordat deze pannen met een natuurlijke anti-aanbaklaag komen, zijn dit de beste optie

Gezondste Pannen

De BK Easy Basic Ceramic is de gezondste pan.

Deze pan is niet alleen PFAS-vrij, maar heeft ook een keramische anti-aanbaklaag. En de gezondste pannen zijn vaak keramische pannen. Dit komt doordat keramische pannen beter voor de natuur en het milieu zijn.

Bovendien bespaar je hier ook energie mee en is het koken een stuk prettiger.

Het is niet zoals bij Teflon pannen, waar giftige stoffen vrij kunnen komen. Bovendien is dit ook één van de goedkopere pannen die je op dit moment kunt kopen.

Helaas is deze pan niet geschikt voor inductie, wat zeker een nadeel is. Maargoed, dit blijft uiteindelijk wel de gezondste pan.

Maar als je kijkt naar de gezondste pannen zijn PFOA en PFAS verboden sinds 2008. Dit komt doordat er chemische stoffen in zaten die schadelijk zouden zijn voor je lichaam. [1]

En hoewel je dit niet merkt tijdens het koken, is het zeker iets om mee te nemen als je gezonder wilt leven. Daarbij blijven de keramische pannen de beste van dit moment.

Bovendien zijn bijna alle pannen geproduceerd in het buitenland, waar je vaak derde wereld landen bij hebt zitten. En om hier de pannen te laten produceren, zijn ze vaak goedkoper.

Maar op het gebied van duurzaamheid lopen ze zeker wat mis.

Echter is het vrij weinig aan te doen, aangezien bijna alle grote fabrikanten in het buitenland produceren.

Tenzij je een bedrijf vind in Nederland, maar dan zou ik dit ook graag willen weten.

Keramische Pannen

Keramische pannen staan bekend doordat ze het beste alternatief zijn. Er zijn niet echt veel opties in Nederland, waardoor je maar weinig keus hebt. 

En daarom kiezen mensen eerder voor een keramische pan, zodat ze weten dat ze nog een beetje bijdragen aan de samenleving.

Voordelen van een keramische pan:

Makkelijk schoon te maken

Keramische pannen zijn makkelijker schoon te maken. Deze pannen komen vaak met een keramische anti-aanbaklaag, waardoor je het niet heel hard hoeft schoon te schrobben. 

Dit moet je echter wel doen bij andere pannen. En doordat deze pannen een anti-aanbaklaag hebben, heb je ook minder olie en boter nodig tijdens het koken.

Warmteverdeling

De warmteverdeling van de pan is ook zeer goed. Doordat de keramische laag van zeer hoge kwaliteit is wordt de warmte goed vastgehouden aan de onderkant. Dit is handig, want het energie verspreidt dan sneller naar alle kanten.

Dit merk je niet direct, maar nadat je overstapt naar een andere pan, zie je echt het verschil. Daarom is het ook beter om een keramische pan aan te schaffen.

Warmtebronnen

Aangezien ze geschikt zijn voor alle warmtebronnen zijn ze ideaal voor elke woning. Je hoeft niet telkens van pan te verwisselen als je de oven gebruikt bijvoorbeeld.

Daarnaast is de pan van hogere kwaliteit doordat het juist gemaakt is voor elke warmtebron. Zelf ben ik hier een groot fan van, maar er zijn mensen die hier ook weer niet van houden.

Conclusie

Kortom, de gezondste pannen zijn ver te zoeken in Nederland. Er zijn een paar goede opties, maar daar blijft het ook bij. Ik raad persoonlijk aan om RVS pannen aan te schaffen, want deze zijn verreweg duurzamer.

Bronnen:

1. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pfas/regels-voor-pfas

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen