Wat is het beste materiaal voor pannen?

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

Op zoek naar de beste materiaal voor pannen? 

Er zijn zoveel verschillende pannen waardoor het erg lastig kan zijn om de beste te vinden. Je hebt veel soorten materialen zoals gietijzer, keramiek, aluminium en gietijzer.

Zo zijn er talloze materialen voor pannen waaruit je kunt kiezen, maar wat is nou de beste.

Laten we meteen beginnen.

Samengevat

Roestvrij staal is het beste materiaal voor pannen, vooral doordat roestvrij staal niet snel beschadigd raakt en een lange levensduur heeft.

Het smeltpunt van roestvrij staal rond de 1500 °C waardoor de pannen het langst mee gaan, in de meeste gevallen minimaal 15 jaar.

Bovendien zijn pannen van roestvrij staal geschikt voor in de oven, vaarwasser en inductie kookplaat.

Soorten materialen

Doordat er zoveel verschillende soorten materialen zijn voor pannen heb ik de 7 populairste op een rij gezet. Zo heeft iedereen een persoonlijke voorkeur en daarbij neigen ze naar de pan die het meest geschikt is.

Roestvrij staal

Roestvrij stalen pannen zijn over het algemeen de beste. Dit komt doordat het materiaal ijzersterk is en een gemiddelde levensduur van 10 jaar of langer heeft. Dit zie je weinig terug bij andere pannen en vooral niet in die prijsklasse.

Dit is ook de reden waarom het ovengrootte gedeelte voor een roestvrijstalen pan gaat. Echter komt een roestvrij stalen pan ook met z’n nadelen. (veel schoonmaken)

Bij een roestvrij stalen pan moet je de pan regelmatig schoonmaken. Vaak zie je direct vingerafdrukken na het vasthouden van de pan, wat zeker een groot nadeel is.

Bovendien zijn roestvrij stalen pannen over het algemeen ook een stuk duurder.

Gietijzer

Gietijzeren pannen zijn in één woord uit te leggen: Zwaar.

Deze pannen zijn soms twee tot drie keer zo zwaar als een normale pan. En hoewel ze een levensduur hebben van gemiddeld 20 jaar (zolang je ze goed onderhoud) moet je wel onthouden dat dit niet de lichtste zijn.

Plus, het duurt lang voordat de pan goed opgewarmd is voordat je kunt koken. Ook moet je de gietijzeren pan heel goed onderhouden met de juiste producten. Je moet de pan bijv. Insmeren met olie na het schoonmaken.

Op deze manier blijft de pan het langst goed en behoudt het ook een langere levensduur. Doe je dit niet, dan zie je al snel dat de pan roest en snel z’n kwaliteiten verliest.

Keramisch

Keramische pannen zijn veilig en goed voor het koken. Dit zijn de pannen die het gezondst zijn, vooral wanneer je ze vergelijkt met alle andere pannen.

Als je een beetje wilt bijdragen aan het milieu dan zijn dit de pannen die je koopt. Ook zijn 9 van de 10 keramische pannen PFAS-vrij. Dit betekent dat het geen chemische stoffen bevat waardoor je ook niet ziek kunt worden.

Tegenwoordig kiezen veel consumenten voor een keramische pan. Dit komt vooral doordat ze steeds bewuster worden van de verschillende materialen van pannen. 

En als je er een beetje logisch over nadenkt, dan is een keramische pan ook de beste optie op het gebied van gezondheid en kookervaring.

Aluminium

Aluminium pannen komen ook met voor- en nadelen. Echter worden aluminium pannen vaak gebruikt voor campings. Het is makkelijk en efficiënt om mee te nemen waardoor je er ook snel mee kunt koken.

Aluminium pannen warmen ook snel op en binnen enkele minuten kun je aan de slag. Het nadeel is dan ook dat dit niet de gezondste pannen zijn.

Want uit meerdere onderzoeken staat dat koken op aluminium slecht voor je gezondheid is. [1]

Ik kook zelf alleen op aluminium als ik naar een camping ga en geen geschikt pan bij heb, want qua prijs zijn dit wel de goedkoopste pannen.

Hoe vaak pannen vervangen?

Over het algemeen worden de meeste pannen om de 5 tot 10 jaar vervangen. Dit komt doordat de meeste materialen dan al een beetje versleten zijn en het tijd wordt voor een nieuwe.

Echter is dit niet het geval bij roestvrij stalen pannen waardoor je ze nog zeker tientallen jaren gebruiken kan. Wel moet je deze pannen goed onderhouden, want als je dit niet doet dan moet je ze wel vervangen.

In omstandigheden waar je de pannen dagelijks gebruikt, is het aangeraden om die om de 3 tot 5 jaar te vervangen. De pan is dan al vaker gebruikt dan bij een normale keuken en begint ook eerder te verslijten.

Zelf vervang ik mijn pannen om de 5 tot 7 jaar, maar dit ligt er maar net aan hoe vaak ik ze heb gebruikt. Want er zitten zeker pannen tussen die ik eens in de maand gebruik en die hoef je natuurlijk niet te vervangen.

Conlusie

Roestvrij staal is het beste materiaal voor pannen. De levensduur van roestvrij staal is minimaal 15 jaar en bij goed onderhoud kunnen ze nog veel langer mee. Bovendien is het smeltpunt van roestvrij staal rond de 1500 °C.

Zeker een aanrader als je nog geen roestvrij stalen pan hebt. Voor de gezonde pannen kun je het best gaan voor een keramische pan. Deze zijn PFAS-vrij en ook milieuvriendelijker.

Bronnen:

1. https://www.livestrong.com/article/475155-health-risks-of-cooking-in-aluminum/

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen