Is koken in koperen pannen gezond?

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

Voordat je kookt in een koperen pan is het wel belangrijk om te weten of dit wel gezond is. Er gaat namelijk een gerucht rond dat koken in een koperen pan schadelijk en gezond is.

Maar is dit wel echt zo? 

Na het bellen van 12 verschillende leveranciers in Europa heb ik het voor je uitgezocht.

Aan de hand van deze vragen heb ik dit artikel opgesteld:

  • Is koken in een koperen pan slecht, ongezond of is dit niet waar?
  • Waarom zijn er zoveel mensen die zeggen dat koperen pannen ongezond zijn?
  • Is het uiteindelijk waard om in een koperen pan te koken of zijn er betere alternatieven?

Laten we meteen beginnen.

Samengevat

Het is 100% veilig en gezond om in een koperen pan te koken, zolang je de pannen van hoge kwaliteit zijn. Echter moeten de koperen pannen wel voorzien zijn van een tinnen laag, want zo is er een goede warmteverdeling.

Wanneer je op pure koper kookt, is dit wel schadelijk voor je gezondheid. Gelukkig hebben de meeste pannen een tinnen laag waardoor het niet schadelijk is.

Koken in een koperen pan is beter dan is een roestvrij stalen pan, vooral doordat er een betere warmteverdeling is en ook van hogere kwaliteit.

Waarom zijn koperen pannen slecht?

Veel mensen zeggen dat koperen pannen slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Echter is dit helemaal niet het geval. Vooral doordat dit maar een gerucht is, blijkt het helemaal niet waar te zijn.

En als je er heel logisch over nadenkt… wanneer koperen pannen wel slecht voor de gezondheid waren, dan zouden ze niet eens verkocht worden. (i.v.m. met een keurmerk bijv.)

Koperen pan hebben een tinnen laag waardoor ze geschikt zijn om mee te koken. Het is uiteindelijk niet schadelijk voor de gezondheid en zolang je de pan goed onderhoud, kan er vrij weinig mis mee gaan.

Wel moet je de pan goed schoonmaken, want als de pan beschadigd raakt, kan het voorkomen dat dit wel schadelijk kan zijn.

Wellicht is dit de reden waarom mensen zeggen dat koken op een koperen pan ongezond is. En doordat de pannen een gemiddelde levensduur van 3 tot 5 jaar hebben, moet je deze wel regelmatig vervangen.

Voor- en nadelen van een Koperen pan

Koperen pannen hebben natuurlijk ook z’n voor- en nadelen. Ik heb zelf al meer dan 3 jaar een koperen pan in huis en na deze regelmatig gebruikt te hebben, weet ik ondertussen wel wat goed en slecht is. [1]

Voordelen:

  • Koperen pannen zijn perfect voor het koken van gerechten waarbij je een goede warmteverdeling nodig hebt. Bovendien is dit perfect voor beginnende chefs.
  • Ze hebben een lange levensduur van gemiddeld 3 tot 5 jaar, waardoor ze zeer lang mee gaan en bij goed onderhoudt, kunnen ze nog langer mee.
  • De pannen zijn super licht in de hand en voelen totaal niet zwaar aan. Dit is perfect als je zware gerechten aan het koken bent en de pan te zwaar wordt.

Nadelen:

  • Bij het koken van “gekleurde” gerechten zoals eieren kan het voorkomen dat de pannen verkleurd raken en hierdoor het koper los komt. Dit is schadelijk voor de gezondheid, maar zolang je de pan goed schoonmaakt en onderhoudt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
  • Koperen pannen zijn niet de goedkoopste en in de meeste gevallen zelfs vrij duur. Deze pannen zijn namelijk ook van hoge kwaliteit en gaan lang mee.

Conclusie

Tot slot, koperen pannen zijn gezond om mee te koken. Je hoeft je geen zorgen te maken over je gezondheid, echter is het wel belangrijk dat je de pannen goed onderhoudt en schoonmaakt.

Vooral bij pannen die al wat versleten zijn, deze moet je polijsten en zorgen dat er geen koper vrij komt tijdens het koken. (wat gebeurt bij eieren bijvoorbeeld)

Daarnaast zijn koperen pannen van zeer hoge kwaliteit en kun je verwachten dat dit één van je betere kookervaringen wordt. Vooral door de goede warmteverdeling door de pan.

Veelgestelde vragen

Is koper geschikt voor inductie?

Koperen pannen zijn geschikt voor inductie. Ze zijn eigenlijk geschikt voor elke warmtebron, dit zijn elektrisch, halogeen, gas, keramisch en gas. Het enige waar de pannen niet voor geschikt zijn, is de oven.

Maar gelukkig worden koperen pannen niet gebruikt voor de oven. Als je een pan zoekt dat geschikt is voor de oven, dan is het beter om voor een roestvrij stalen pan te gaan.

Kan een koperen pan in de oven?

Nee, koperen pannen zijn niet geschikt voor in de oven. Als je dit wel doet, kan het voorkomen dat de pan helemaal beschadigt en niet meer bruikbaar is. 

Bronnen:

1. https://www.thekitchn.com/a-guide-to-the-best-material-for-pots-and-pans-pros-cons-168241

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen