Is wokken gezond? (Simpele uitleg + Calorieën)

Auteur: Jurian
Gepubliceerd op:

Voordat je begint met wokken, is het verstandig dat je weet of het wel gezond is of juist niet. Ik heb al meer dan 4 jaar wok ervaring achter de rug en in dit artikel vertel ik meer over.

Er is wel eens voorgekomen dat iemand te vaak wokte en daardoor te veel aankwam. Nu is dit niet een groot probleem, maar wel belangrijk om te onthouden als je nog nooit hebt gewokt.

Laten we meteen beginnen.

Samengevat

Bij het wokken van verschillende groente en weinig olie is het zeker een gezonde manier van eten. Het zit vol met gezonde proteïne en daarnaast ook lekker.

Wokken is ongezond als je te veel olie gebruikt of ongezonde producten zoals sauzen die heel zoet zijn bijvoorbeeld.

De gemiddelde Nederlander die over een wokpan beschikt, wokt gemiddeld 1 tot 2 keer in de maand.

  Hoe vaak wokken?

  Dagelijks wokken hoeft niet per se ongezond te zijn. Dit ligt helemaal aan de gerechten die je kookt en hoeveel calorieën elk wokgerecht is. Aangezien de meeste porties niet meer zijn dan 500 calorieën per portie is het gezond om 3 keer per dag te wokken.

  Zolang je gevarieerd eet, maakt het niet zo veel uit. Zo wok je groenten, rijst en enkel eieren bijvoorbeeld. Op deze manier voldoe je aan de Schijf van Vijf en heb je een goede verhouding met gezond eten. [1]

  Gezond of ongezond

  Hoewel veel mensen zeggen dat wokken ongezond is, is dit niet altijd zo. Zoals ik al eerder heb gezegd, ligt het er aan welke gerechten je van plan bent te wokken. Zo kun je prima iedere dag wokken zonder dat je heel ongezond eet.

  En wokken is daarnaast makkelijk en snel. Het is geen hogere wiskunde, wat zeker scheelt. En in verschillende Aziatische landen wordt vaak ook iedere dag gewokt. (snel en efficiënt)

  Wokken op een gezonde manier

  Aangezien ik zelf regelmatig wok en het niet bepaald ongezond is, merk ik wel dat je moet oppassen met de sauzen die je gebruikt. Er zijn gelukkig 0% vet sauzen, maar hier moet je zeker op letten.

  Vooral bij het wokken loopt dit snel op in de calorieën, want het zijn vaak de sauzen die veel vet bevatten en als je dit over de gerechten gebruikt, dan kan dit ongezond worden.

  Ik merk dit vaak bij “zoete’ sauzen die heel erg zwaar voelen na het eten. En dit is iets waar niet genoeg over gesproken wordt, dus zeker iets belangrijks om te onthouden.

  Aantal calorieën per wok portie

  Het aantal calorieën per wok portie ligt er maar net aan wat je aan het wokken bent. Als je van plan bent om noedels te wokken dan is een gemiddelde portie zo’n 220 calorieën. Hieronder vindt het volledige overzicht.

  Dit overzicht is voor 1 persoon.

  GerechtHoeveelheidCalorieën
  Wokgroenten200 gram108
  Udon noedels180 gram240
  Rijstnoedels + groente180 gram330
  Rijst + groente en kip280385

  Zoals je ziet, valt het wel mee hoeveel calorieën een wok portie bevat. Maar hierbij moet je niet vergeten dat de meeste mensen 2 tot 3 porties eten. Daarom is het belangrijk dat je het eten afweegt voordat je begint met wokken.

  Doe je dit niet, dan is het erg lastig om je maaltijd te tracken, vooral bij wok porties van restaurants bijvoorbeeld. Hier is een Wok Rekenmachine dat laat zien hoeveel calorieën een portie bevat.

  Plus, het is goed om te onthouden dat je meestal voor meerdere mensen kookt, daarbij weet je ook niet hoeveel calorieën je in totaal kwijt bent. Maar je kunt gemiddeld uit gaan van 300 tot 500 calorieën per wok portie.

  Zelf wok ik bijna wekelijks en mijn porties zitten gemiddeld tussen de 350 en 450 calorieën. Hierbij varieer ik vaak in groenten, zo gebruik ik af en toe wel eieren en de andere keer gebruik ik broccoli bijvoorbeeld.

  Maar over het algemeen komt het niet boven de 450 calorieën per portie. Nou klinkt dit als niet zo veel, maar als je meerdere keren per dag wokt, dan loopt dit erg snel op.

  Conclusie

  Wokken is gezond zolang je aan de schijf van vijf voldoet. Hieruit bestaat het wokken van groenten, vlees en in sommige gevallen zelfs noedels of rijst. Het varieert van persoon tot persoon en wat ze lekker vinden om te wokken.

  Een gemiddelde wok portie bevat zo’n 350 tot 450 calorieën. In sommige afhaalzaken waar ze extra veel saus gebruiken, kan dit op lopen tot 600 calorieën. Natuurlijk hangt dit ook af van de porties, maar dit is in het algemeen.

  Veelgestelde vragen

  Is roerbakken hetzelfde als wokken?

  Nee, roerbakken is niet hetzelfde als wokken. Bij roerbakken gebruik je enkel een spatel en roer je door de pan. Terwijl je bij wokken echt de wokpan optilt en er soms een vuurtje vrij komt.

  Wokken wordt vaak gezien als hetzelfde als roerbakken, maar dit is niet hetzelfde. Ook wordt bij wokken de pan in een schuine richting opgetild. Vervolgens schud je de pan als het ware op en neer op een voorzichtige manier. 

  Is wokken of koken gezonder?

  Wokken en koken zijn beide gezond. In het algemeen is koken gezonder aangezien koken een breder begrip is en hier meer kooktechnieken onder vallen. Maar er is niet één specifieke manier van koken dat per se gezonder is.

  Je kunt op iedere manier van koken, wokken of bakken wel gezond eten maken. Daarom maakt niet zoveel uit op welke manier je kookt.

  Bronnen:

  1. https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx

  2. https://www.woktowalk.com/nutrition-calculator/

  Gepubliceerd door
  Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

  Gerelateerde Artikelen