Beste Fornuis: De 6 Beste van 2024 (Inductie, Oven, Elektrisch)

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

25

Producten
vergeleken

43

Bestede
uren

55

Reviews
verzameld

Je bent eindelijk zover om je keuken in te richten, maar bent op zoek naar een nieuw fornuis. En doordat er zoveel verschillende fornuizen op de markt zijn, is het maar al te lastig om de beste uit te zoeken.

Tussen alle fornuizen in de winkel, online of de markt weet je nooit zeker of je wel waar voor je geld krijgt. Het is veel makkelijker om in één oogopslag de beste op de hele markt te zien.

Daarom heb ik de afgelopen weken meer dan 25 fornuizen op een rij gezet om te kijken welke het beste is. Inclusief de fornuizen met oven, afzuiging en voor inductie.

Laten we meteen beginnen.

Beste Keus
9.8
Wiggo WO-E603R
Wiggo WO-E603R
 • Zelfde kwaliteit als je dit vergelijkt met ovens van  € 1000,- of meer
 • Superstil tijdens het koken
 • Snel en makkelijk schoon te maken
Tweede Keus
9.5
Everglades EVCK032
Everglades EVCK032
 • Scherp geprijsd
 • Beter dan de andere fornuizen op de markt in deze prijscategorie
 • Snel geleverd incl. Installatie aan huis
   
Budget Keus
9.4
Inventum VFI6042ZWA
Inventum VFI6042ZWA
 • Voor inductie
 • Scherp geprijsd
 • Binnen 24 uur geïnstalleerd en klaar voor gebruik

Beste Fornuizen:

Beste: Wiggo WO-E603R

Voordelen:

Zelfde kwaliteit als je dit vergelijkt met ovens van  € 1000,- of meer

Superstil tijdens het koken

Snel en makkelijk schoon te maken

Nadelen:

Komt helaas niet met een opberglade

Erg zwaar als je dit alleen moet installeren

Dit is hem dan. Dit is verreweg de beste fornuis op de markt, vooral wanneer je kijkt op het gebied van kwaliteit. Er zijn maar een handvol fornuizen die in de buurt komen van deze.

Met name doordat je deze fornuis volledig elektrisch of op gas kan gebruiken. Er zijn meerdere mogelijkheden, en dat zorgt ervoor dat je voor minder dan € 350,- een hoge kwaliteit fornuis in huis hebt.

Vergelijk het met Samsung telefoons. Je betaalt niet € 1000,- voor een product, waarvan de productie kosten € 200,- zijn. (wat je wel bij Apple hebt…) 

Maargoed…

Buiten dat, wat je kan verwachten van dit fornuis:

 • Supersnelle levering
 • 30 dagen gratis retourneren
 • Installatie wordt volledig uit je handen genomen
 • Zonder problemen eten koken
 • Niet al te veel geluid, wanneer je kookt

Zo zie je maar weer dat er wel degelijk goed geprijsde fornuizen op de markt zijn, zolang je goed zoekt. 

Ik heb de afgelopen jaren tientallen fornuizen vergeleken en sjonge jonge… er zitten zeker een paar tussen die je nooit wilt uitproberen. (zelfs de producten met 5-sterren)

Laten we dieper duiken in de Wiggo WO-E603R.

Installatie

Als je van de oven hebt besteld via een website zoals Bol.com bijvoorbeeld. Dan is het tijd om te wachten. Wat ik zelf vaak doe is de keuken alvast uitruimen en ruimte maken voor de monteur.

Dit zorgt ervoor dat het installatieproces zo soepel mogelijk gaat. Ik heb ook wel eens gezien dat mensen hun keuken volledig zo laten en niks aan de kant zitten. Dit maakt het lastiger voor de monteur om de volledige ruimte te gebruiken.

En geloof me… vaak wil je “vreemde” zo snel mogelijk weer weg hebben. Dat gevoel heb ik tenminste.

Belangrijk om te weten: Het installatieproces wordt niet gedaan door Bol.com zelf.

Er komt een 3e partij die het fornuis aflevert en installeert. Ze zullen een dag van tevoren je bellen of mailen om een afspraak in te plannen.

Zo weet je zelf ook wanneer ze langs komen. In de meeste gevallen ontvang je een SMS of E-mail enkele uren vooraf voordat ze komen.

Het hele proces van levering tot installatie duurt zo’n 30 tot 90 min.

Dit is wel handig om te weten, zo weet je als klant ook waar je aan toe bent. Je hoeft dan ook niet uren vrij te maken voor de levering. Bovendien bespaar je zelf ook meer tijd om ander werk te verrichten.

Ten slotte, de monteur legt uit hoe alles werkt en test het fornuis ter plekke. 

Gebruik

Elke keer wanneer ik dit fornuis gebruik, merk ik meteen hoe snel en simpel het is. Het is geen hogere wiskunde, dus daar ben je ook van af.

Met één draai op de knop kan je direct aan de slag om te koken. Zelf gebruik ik de oven vrij weinig. (alleen als er gasten langs komen) 

Maar over het algemeen heb ik zelf geen slechte ervaringen met dit product. En zelfs als elektrisch fornuis is dit een zeer goede keus.

Kwaliteit

Over de kwaliteit gesproken ben ik dik tevreden. En vooral voor de prijs, want hoe vaak ik het ook zeg. Voor dezelfde prijs kan je bijna nergens een betere fornuis vinden dan deze. 

De meeste fornuizen van dit kaliber gaan voor minimaal 2 tot 3 keer de prijs. Als je dit wilt betalen, dan moet je dat vooral doen. 

Maar voor de consumenten die niet onnodig geld willen weggooien is dit een no-brainer

 • Super stevig en stabiel
 • Komt met 4 Kookplaten
 • Geleverd met 2 jaar fabrieksgarantie

En als je niet tevreden bent, kun je het fornuis binnen 30 dagen gratis retourneren!

Budget: Everglades EVCK032

Voordelen:

Scherp geprijsd

Beter dan de andere fornuizen op de markt in deze prijscategorie

Snel geleverd incl. Installatie aan huis

Nadelen:

Mindere kwaliteit wanneer je dit vergelijkt met de Wiggo WO-603R

De witte kleur wordt snel vies en moet regelmatig schoongemaakt worden

Wil je liever een fornuis onder de € 300?

Dan is belangrijk om naar een aantal kenmerken te kijken. Want de Everglades EVCK032 is natuurlijk een prima fornuis, maar je mist wel enkele kwaliteiten.

Dit merk je niet in het begin, maar na enkele weken van gebruik, zie je dit vanzelf.

Dit is het fornuis dat ik de afgelopen jaren voorheen heb gehad, voordat ik het fornuis hierboven kocht. Qua kwaliteit is dit een zeer stevige en stabiel product, vooral als je een kleinere keuken hebt.

Vaak zie ik toch eerder studenten voor fornuizen zoals deze gaan. Wellicht komt dit doordat het één van de goedkoopste op de markt is en kwaliteit levert.

Installatie

Dit was een nachtmerrie, maar het verschilt per bezorger. Vooraf was alles goed ingepland. De bezorger had op tijd gebeld en een indicatie aangegeven van de levering.

Maar na uren was die er nog steeds niet, wat ik al raar vond. Daarnaast was ik anoniem gebeld, dus kon ik ook niet terug bellen.

Na 2.5 uur kwam de bezorger eindelijk aan huis en leverde het fornuis af. 

Ik vroeg waarom de bezorger zo laat aankwam, maar er was blijkbaar geen goede rede voor. Echter ging het installeren van de fornuis supersnel (binnen 15 minuten) was die weer weg. 

Dat was dan wel weer een pluspunt. 

Gelukkig heb ik dit maar één keer meegemaakt. En lag dit probleem niet bij het bedrijf, maar eerder bij de bezorger zelf.

Gebruik

Het gebruik van dit product was erg soepel in het begin, maar na enkele maanden ging het wat stroef. 

Maargoed… na enkele maanden wen je aan het fornuis en kan je ook niet top-kwaliteit verwachten. En vooral niet voor deze prijs.

Wat me wel verbaasde is dat dit fornuis na 3 jaar nog steeds prima werkt. Er zitten wel wat krasjes aan en zie je duidelijk dat er verbrande randjes aan zitten. 

Behalve dat is dit een goed geprijsde fornuis voor mensen die op zoek zijn naar een budget fornuis.

Kwaliteit

De kwaliteit van dit fornuis is prima. Al is het geen keramisch of inductie, maar daar betaal je ook wat meer voor.

Als je van plan bent om dit fornuis te kopen, dan kan je verwachten dat je er 3 tot 4 jaar gebruik van kan maken. In sommige gevallen zal dit langer zijn, want het ligt er maar net aan hoe je het fornuis onderhoud.

De elektrische oven werkt goed, maar vergeet niet om de binnenkant regelmatig schoon te maken. 

Belangrijk om te weten: Fornuis bevat geen gas slag

In het kort: Als je binnen een bepaald budget moet blijven of het niet erg vind om een “mindere” kwaliteit fornuis in huis te hebben, dan is de Everglades een prima alternatief.

Echter komt dit product tekort op het gebied van gebruik, kwaliteit en bezorging. Maar voor de prijs mag je eigenlijk niet klagen als je dit vergelijkt met de andere fornuizen in dezelfde prijscategorie.

Favoriet: Inventum VFI6042ZWA

Voordelen:

Voor inductie

Scherp geprijsd

Binnen 24 uur geïnstalleerd en klaar voor gebruik

Nadelen:

Grote investering, maar op lange termijn zeker waard

Als je een liever een vrijstaande fornuis wilt die voordelig is en van hoge kwaliteit, dan is de Inventum VFI6042ZWA één van de beste op de markt.

Dit is een inductiefornuis, waar je ook nog eens op energie mee bespaard. Vooral in de tijden waar de kosten steeds hoger worden, is dit belangrijk. Het fornuis komt met een garantie van 5 jaar, wat vrij lang is. 

In tegenstelling tot veel andere fornuizen is dit één van de betere. Daarnaast wordt het geleverd met een energielabel A.

Waarom dit mijn favoriet is? 

Als je kijkt naar de andere fornuizen op de markt, dan zie je amper goede fornuizen die ook nog eens een inductie fornuis zijn.

Dat maakt het moeilijk om de juiste de vinden. Bovendien zijn er ook keramische fornuizen, die ook goed zijn, maar dat is iets persoonlijks.

Deze fornuis is vrijwel perfect afgewerkt en komt met een lange garantie.

De levering is supersnel (binnen 24 uur heb je het product in huis) volledig bruikbaar en klaar. Dat maakt dit één van de beste. Toen ik dit fornuis kocht, was ik nog aan het twijfelen tussen deze en de 1e op de lijst.

Eigenlijk zit er niet zo’n heel veel verschil in. 

Het enige is dat dit inductie is en de andere voor op gas. Dat is het enige verschil tussen de 2 fornuizen. En hoewel dit iets duurder is, kan je verwachten dat deze minimaal 5 tot 10 jaar mee gaat.

Dat is zeker een goede investering. En als je het aan mij vraagt een nobrainer. Tenzij je liever elke 2 tot 3 jaar een nieuwe fornuis moet aanschaffen.

Op lange termijn loopt dat zeker op en naar mijn mening kan je dan beter één fornuis kopen die op lange termijn beter is. 

Kortom, de Inventum VFI6042ZWA is een logische keus voor de mensen die een goed geprijsde fornuis willen.

Met oven: Amica ACIS2115S

Voordelen:

De beste met oven op de hele markt

Snel geleverd en 30 dagen bedenktijd

Energiezuinig

Nadelen:

Alleen installeren valt bijna niet te doen

Neemt veel ruimte in

Ben je liever op zoek naar een fornuis met een oven. Dan is de Amica ACIS2115S een prima keus. Deze oven is voorzien van een zeer grote inductie.

Nou moet ik er wel bij zeggen dat dit niet de goedkoopste is. Maargoed, dan heb je ook wat. Dit is één van de grotere fornuizen in de lijst.

Houd er rekening mee dat je wel genoeg ruimte moet hebben in de keuken. Vooral omdat deze fornuis bijna 90 CM breed is. Ik heb vaak genoeg mee gemaakt dat mensen een fornuis aanschaffen en vervolgens niet in de keuken past.

Als je het aan mij vraagt is dat zeer zonde.

Daarnaast is deze fornuis geschikt voor elke woning. Het beste is om dit in een keuken te plaatsen waar al vrij veel ruimte is. Je wilt het niet in een kleine keuken plaatsen, want dan ben je al een groot deel van de keuken kwijt.

Je kan er goed op koken en het is makkelijk aan te sluiten. 

De monteur komt netjes op tijd en installeert het fornuis in de keuken voor je. Daarnaast heb je altijd de mogelijkheid om binnen 30 dagen te retourneren als je niet tevreden bent.

Kortom, de Amica ACIS2115S is een logische keus voor mensen die een fornuis willen met een grote oven erbij. Zeker een aanrader.

Inductie: Inventum VFI5042RVS

Voordelen:

Snel geleverd

Wordt geïnstalleerd door een erkend monteur

Tot 30 dagen gratis retourneren

Nadelen:

Komt niet met een stekker of snoer

De beste oven voor inductie?

Doordat ik zoveel verschillende fornuizen heb vergeleken zijn er een aantal voor inductie die er ver boven uit springen.

Vaak zie je fornuizen die redelijk in dezelfde categorie zitten qua kwaliteit, maar deze sprong  er echt uit. Waarschijnlijk komt dat doordat dit fornuis van het merk Inventum is. 

Inventum staat bekend om het produceren van hoge kwaliteit producten, wat ook inclusief fornuizen is. De prijs ligt rond de EUR 600, maar dan heb je ook wat.

Je kan verwachten dat je er zeker ruim 5 tot 10 jaar mee kan doen. En dat is voor de meeste ruim voldoende. Niet alleen bespaar je op energie, maar ook qua schoon maken scheelt het heel erg veel.

Kortom, de Inventum VFI5042RVS is een logische keus wanneer je kijkt naar de beste inductie fornuizen.

Elektrisch: Bosch HLN39A060U

Voordelen:

Scherp geprijsd

Modern design

Snel geleverd incl. Installatie aan huis

Nadelen:

Geen

Heb je al meerdere elektrische fornuizen vergeleken, maar weet je nog steeds niet wat de beste is?

De Bosch HLN39A060U komt heel dicht in de buurt van de perfecte ovens. Met name doordat deze vaak afgeprijsd is en voldoet aan alle verwachtingen.

Van alle ovens die ik heb getest, is het vaak lastig om de elektrische ovens op een rij te zetten. Maar deze sprong er zeker bovenuit. 

De oven is volledig elektrisch en wordt zelfs geleverd met een pizza programma. Ja, dat lees je goed. Een pizza programma in je oven. Op deze manier heb je altijd pizza’s binnen enkele minuten volledig klaar om te eten.

Nog nooit is het zo makkelijk geweest om zo snel pizza’s te maken met een elektrisch fornuis. Je bespaart niet alleen op een aparte oven, maar omdat deze volledig elektrisch is, bespaar je ook op energie.

Kortom, de Bosch HLN39A060U is een goede keus als je op zoek bent naar een elektrische oven.

Selectieprocedure

Hoe we de beste ovens hebben geselecteerd.

Naarmate we steeds meer aanvragen kregen om ovens te testen, hebben we dit gedaan. We zijn meer dan 25+ winkels doorgelopen en hebben advies gevraagd aan de verkopers.

De winkels zijn Coolblue, Mediamarkt en de BCC.

Vervolgens hebben we online ook een onderzoek gedaan naar de ovens met de meest positiefste en negatiefste reviews over de hele wereld.

Hier hebben we een formule mee opgesteld in Excel en vervolgens een score aangegeven. Met behulp van de score en onze interne experts hebben we de 6 beste uitgezocht, maar ook een favoriet.

Op basis van dit onderzoek hebben we de 6 ovens geselecteerd.

Koopgids: Fornuizen

Voordat je een fornuis koopt, is het belangrijk om naar een aantal kenmerken te kijken. Er zijn zoveel punten waar je naar moet kijken, daarom hebben we de 4 belangrijkste uitgezocht.

Type fornuis

Er zijn veel verschillende fornuizen voor andere doeleinden. De ene koopt liever een elektrisch fornuis, terwijl de ander liever voor een gasfornuis gaat. Hier zit geen ontzettend groot verschil in qua kwaliteit.

Een elektrisch fornuis is waarschijnlijk aantrekkelijker voor iemand die groen wilt wonen. Maar voor de ander die thuis wilt wokken bijvoorbeeld, is een gasfornuis weer beter.

Met een elektrisch fornuis wokken is bijna niet mogelijk. Daarnaast zijn elektrische fornuizen op lange termijn voordeliger dan gasfornuizen.

Merk

Er zijn veel verschillende merken op het gebied van fornuizen. Een aantal kwalitatieve merken zijn onder andere AEG, BOSCH en Inventum.

Deze merken zijn verreweg de populairste op het gebied van keukenapparaten. Ze verkopen keramische, inductie, elektrische en vrijstaande fornuizen.

Bijna alle winkels verkopen deze merken, dit komt vooral doordat ze mainstream zijn en over de hele wereld distribueren.

Prijs

Kijk altijd naar de prijs… want teveel uitgeven voor een fornuis is het zeker niet waard. Maar vergeet niet dat je het wel dagelijks gebruikt, dus een investering is zeker nodig. Tenzij je elke 2 tot 4 jaar een nieuwe wilt aanschaffen.

Je kan beter 1 fornuis kopen die 10 jaar mee gaat, dan dat je elke 2 tot 4 jaar een nieuwe moet kopen, want dat kost veel meer en telkens een nieuwe is ook onnodig.

Welke Fornuis Kopen?

Zoals je hebt gezien is er veel keus op het gebied van fornuizen. Maar uiteindelijk is èn blijft de beste: Wiggo WO-E603R.

In tegenstelling tot de andere fornuizen is deze voordelig, snel geleverd, van hoge kwaliteit en biedt een overal prettige kookervaring aan. Zeker een aanrader als je een nieuwe fornuis zoekt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een fornuis?

Gemiddeld kost een fornuis tussen de € 250 en € 1200.

Is gas of elektrisch beter voor een fornuis?

Op lange termijn is elektrisch beter, maar je hebt wel minder kookkracht om te wokken bijvoorbeeld. Maar qua kosten op lange termijn is elektrisch voordeliger.

ONZE #1 Fornuis

Wiggo WO-E603R

9.8
Klantenservice9.9
Kwaliteit9.7
Prijs9.7

Voordelen

Zelfde kwaliteit als je dit vergelijkt met ovens van € 1000,- of meer

Superstil tijdens het koken

Snel en makkelijk schoon te maken

Gratis retourneren

Bekijk de BESTE PRIJS tot het einde van de Maand

Nadelen

Niet de goedkoopste, maar op lange termijn is het 100% waard.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen