Zijn aluminium pannen verboden in Nederland?

Auteur: Jurian
Gepubliceerd op:

Ben je benieuwd of aluminium pannen verboden zijn?

Dat is gelukkig niet het geval en aluminium pannen kun je vandaag nog overal kopen. Het maakt niet uit of je ze in winkels, online of op de markt koopt.

Overal zijn aluminium pannen verboden. Het is een gerucht dat deze pannen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar dat is helemaal niet het geval.

Laten we dieper duiken.

Samengevat

Aluminium pannen zijn niet verboden in Nederland en kunnen gewoon gekocht worden in fysieke winkels, webshops of tweedehands winkels.

Ook zijn aluminium pannen niet schadelijk voor je gezondheid. Pas als het direct in contact komt met voedsel is het schadelijk.

Doordat pannen een coating hebben zijn aluminium pannen niet schadelijk en ook niet verboden.

  Giftige aluminium pannen

  Veel mensen denken dat aluminium pannen giftig zijn voor de gezondheid, maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat dit niet het geval is.

  Doordat het materiaal aluminium een lage toxiciteit heeft is het niet schadelijk voor de gezondheid. Bovendien is er geen één overlijden persoon vastgesteld door een inname van aluminium. [1]

  Zo zie je maar weer dat je eerst onderzoeken goed moet doornemen voordat je conclusies trekt. Daarom hoef je je niet zorgen te maken over het gebruik van aluminium pannen.

  Aluminium pannen komen met een coating. Deze coating zorgt ervoor dat je eten niet in een directe aanmerking komt met de aluminium zelf. Zo is het 100% veilig om te koken op een aluminium pan.

  Aluminium pan vs RVS pan

  Aluminium pannen zijn in het algemeen beter, zo zijn ze geschikt voor in de oven en kun je er ideaal mee bakken. In tegenstelling tot een roestvrij stalen pan, wat niet geschikt is voor in de oven.

  Echter is een roestvrij stalen pan meestal wel van hogere kwaliteit en heeft het een langere levensduur. Een roestvrij stalen pan gaat zo’n 15 jaar mee en in sommige gevallen zelfs langer. (als je het goed onderhoud)

  Wanneer je kijkt naar een aluminium pan is de levensduur vrij kort, gemiddeld gezien ligt dit tussen de 5 tot 10 jaar. Hier ligt het er ook aan hoe goed je de pan onderhoud.

  Maar wanneer je naar de prijzen kijkt, zijn aluminium pannen vaak goedkoper en daarom populairder. Dat wilt niet zeggen dat het direct een betere aankoop is, maar wel goed om over na te denken.

  Koop een Aluminium pan:

  • Als je een goedkopere pan wilt 
  • Een pan wilt dat geschikt is voor in de oven
  • Licht van gewicht en makkelijk om mee te bakken
  • Pan dat geschikt is voor de inductie kookplaat
  • Snelle opwarming en goede warmteverdeling

  Koop een RVS pan:

  • Als je pan wilt met een lange levensduur
  • Snel en makkelijk schoon te maken
  • Vereist wel extra onderhoud zoals olie na het schoonmaken
  • Bestendig tegen zure gerechten zoals zuurkool
  • Roest niet en breekt niet bij het vallen

  Zoals je ziet zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Er is niet één beste pan, want het ligt er maar net aan wat je wilt.

  Conclusie

  Aluminium pannen zijn niet verboden en te koop in Nederland. Zo lang de pannen een coating hebben, zijn ze geschikt om mee te koken. Het is daarnaast ook niet schadelijk voor de gezondheid wat gebaseerd is op een mythe.

  Zelf kook ik regelmatig in aluminium pannen en heb er nog nooit problemen mee gehad. Wel belangrijk is dat je de pannen goed schoonmaakt, maar dat is logisch natuurlijk.

  Veelgestelde vragen

  Wat zijn aluminium pannen?

  Aluminium pannen zijn pannen gemaakt van aluminium. Dit is een materiaal dat benoemd is naar bauxiet. In bauxiet zit 32 tot 54% aluminiumoxide en hieruit worden de pannen gemaakt. 

  Doordat aluminium zich snel verbindt met zuurstof is het een vorm van oxide. De grootste leveranciers komen uit Australia waaronder ook veel Nederlandse webshops vandaan komen.

  Bronnen:

  1. https://news.belgium.be/nl/hoe-gevaarlijk-aluminium

  Gepubliceerd door
  Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

  Gerelateerde Artikelen