Zijn aluminium pannen gezond? (de Waarheid)

Auteur: Jurian
Gepubliceerd op:

Veel mensen vragen zich af of aluminium pannen gezond zijn?

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het niet schadelijk is voor de gezondheid, maar daaruit staat ook niet dat het gezond is.

Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken als je kookt in een aluminium pan.

Lees verder.

Samengevat

Aluminium pannen zijn niet gezond, maar ook niet ongezond. Er zijn nog geen onderzoeken waaruit blijkt dat aluminium de oorzaak is voor een aandoening of ziekte.

Zolang je de aluminium pannen normaal gebruikt en het een coating bevat is het niet schadelijk voor je gezondheid.

Vermijd het koken van zure gerechten met aluminium pannen, zo behoudt de pan z’n kwaliteiten het langst.

  Waarom gebruiken mensen geen aluminium pan?

  Als je van plan bent om zure gerechten te koken, is het belangrijk dat je dit niet doet met een aluminium pan. Wanneer je dit wel doet kan het zo zijn dat de aluminium kan oplossen, wat uiteindelijk wel schadelijk is voor je gezondheid.

  Gebruik daarom geen keukengerei van aluminium. En eerder een roestvrij stalen pan, want deze zijn daar wel geschikt voor.

  Zelf gebruik ik regelmatig een aluminium pan zonder enige problemen. Deze gebruik ik al meerdere jaren en heb er nog nooit problemen mee gehad. Zo raad ik het ook aan om een aluminium pan zelf uit te testen.

  Koken met een aluminium pan is:

  • Super licht in de hand en voelt absoluut niet zwaar aan
  • Makkelijk schoon te maken en geschikt voor in de vaatwasser
  • Voordelig vergeleken andere pannen en een lange levensduur van minimaal 7 jaar

  Daarom is een aluminium pan een prima pan om mee te koken.

  Gevolgen van aluminium

  Een aantal gevolgen van aluminium zijn concentratieproblemen, Parkinson en Alzheimer. Dit kan ook een reden zijn om aluminium te vermijden, maar over het algemeen komt dit niet zo vaak voor. [1]

  Uit dit onderzoek blijkt dat er geen directe correlatie is met aluminium en alzheimer. Terwijl er wel veel geruchten rond gaan die zeggen dat dit wel het geval is.

  Zo lang je geen gezondheidsklachten hebt, zou het geen probleem moeten zijn om een aluminium pan te gebruiken. En hoewel er veel geruchten rond gaan, is er geen concreet bewijs.

  Conclusie

  Aluminium pannen zijn gezond en prima voor gebruik. Er is geen onderzoek waaruit blijkt dat aluminium schadelijk is voor de gezondheid. Zolang je de pannen normaal gebruikt en regelmatig schoonmaakt, hoef je nergens zorgen over te maken.

  Zoals ik al eerder heb gezegd, gebruik ik zelf al jaren een aluminium pan en heb er geen problemen mee gehad. 

  Maar daarbij moet je wel zure gerechten vermijden op een aluminium pan. Gebruik een andere pan daarvoor dan zit je helemaal goed.

  Bronnen:

  1. https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/risk-factors-and-prevention/metals-and-dementia

  Gepubliceerd door
  Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

  Gerelateerde Artikelen