Aluminium pannen schoonmaken (Snel en Efficiënt)

Auteur: Jurian
Gepubliceerd op:

Een aluminium pan schoonmaken is niet moeilijk.

Wel is het belangrijk dat je de juiste producten in huis hebt, want dit is cruciaal voor het schoonmaakproces. Normaal gesproken duur het zo’n 20 minuten voordat je de pan helemaal schoon hebt.

Het meeste tijd gaat naar het inweken van de pan waardoor je deze later kunt afspoelen. Maar er zijn nog meer stappen die je moet volgen.

Laten we meteen beginnen.

Samengevat

Om vlekken te verwijderen heb je citroensap, azijn, water en een spons nodig. Meng deze drie producten samen en laat je aluminium pan er 15 minuten in weken.

Vervolgens gebruik je een spons of de pan goed schoon te schrobben. Zorg ervoor dat je dit zorgvuldig doet om de kwaliteit van de pan te behouden.

Spoel de pan af met lauw water en droog de pan af met een afdroogdoek.

  Aluminium pan schoonmaken: 4 stappen

  Stap 1. Producten aanschaffen

  Zoals ik al eerder heb gezegd, is het belangrijk om de juiste producten aan te schaffen. Het kan natuurlijk ook met andere schoonmaakmiddelen, maar verwacht dan niet hetzelfde resultaat.

  Uiteindelijk is het je eigen pan en moet je deze zelf schoonmaken. De producten waar ik het over heb zijn:

  • Spons
  • Witte
  • Citroensap
  • Water

  Meng de drie producten samen en zorg ervoor dat het goed gemengd is. Zorg er ook voor dat je genoeg hebt, want een hele pan erin laten weken eist vrij veel water.

  Bovendien is het belangrijk dat je de pan eerst helemaal afspoelt zodat er geen etensrestjes meer aanzitten. Nu klinkt dit heel logisch, maar er zijn toch honderden mensen die deze fout maken.

  Stap 2. Schoonmaak producten mengen

  De producten meng je samen en giet je over de pan heen. Laat de pan voor ongeveer 15 tot 20 minuten weken voordat je begint met schrobben. 

  Als je te snel begint met schrobben, kan het voorkomen dat je de vlekken niet goed eraf krijgt. Dit kan erg vervelend zijn, vooral als je weinig tijd hebt. (zelf meegemaakt)

  Wanneer je dit hebt gedaan pak je een goede spons en begin je met schrobben. Bij deze stap is het juist belangrijk dat je de pan handmatig schoonmaakt. Er zijn veel mensen die hier te lui voor zijn en het in de vaatwasser zetten, maar dat moet je vermijden.

  Zo wordt de pan niet schoon, zorg ervoor dat je de pan handmatig schoonmaakt. 

  Stap 3. Schoon schrobben

  Gebruik bij een aluminium pan gewone spons en geen schuurspons. Een schuurspons laat krassen achter op de pan en dit wil je juist vermijden. 

  Zelf ben ik meestal zo’n 5 tot 10 minuten bezig met het schoon schrobben van de pan. Daarbij gebruik ik ook meestal extra afwasmiddel om de pan nog schoner te krijgen. (als dat lukt ;d)

  Als je dit hebt gedaan, is het tijd voor de volgende stap

  Stap 4. Afspoelen en afdrogen

  Wanneer je de pan hebt af afgespoeld, is het tijd om af te drogen. Het maakt in principe niet uit in wat voor water je de pan afspoelt, zolang de pan maar uiteindelijk schoon is.

  Als de pan helemaal schoon is, droog je de pan af met een afdroogdoek. En voilà, je aluminium pan is weer schoon.

  Er zijn snellere stappen om een aluminium pan schoon te maken, zoals de pan in de vaatwasser te zetten. Maar in de meeste gevallen is de pan dan niet helemaal schoon en verlies je ook wat kwaliteiten van de pan.

  Conclusie

  Tot slot, aluminium pannen zijn makkelijk schoon te maken. Zorg er wel voor dat je de juiste producten in huis hebt. Ik maak zelf wekelijks mijn aluminium pan schoon en de snelste manier is om een beetje zuur te gebruiken.

  Dit zijn producten zoals citroen, azijn en een spons. Zolang je deze drie producten in huis hebt, kun je direct beginnen.

  Veelgestelde vragen

  Is azijn schadelijk voor aluminium?

  Er zijn veel verschillende soorten azijn, waarbij witte azijn de beste optie is. Witte azijn is niet schadelijk voor aluminium en bruikbaar voor het schoonmaken. Andere soorten azijn zou ik zelf vermijden, want je weet nooit wat er gebeurt.

  Schoonmaakazijn moet je helemaal vermijden bij het schoonmaken van je aluminium pan, want dit is daar niet geschikt voor.

  Gepubliceerd door
  Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

  Gerelateerde Artikelen