Koelkast Stinkt (7 tips om er snel vanaf te komen)

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

Een onwijs nare geur uit de koelkast, tja… het kan iedereen overkomen. Maar wat is nou daadwerkelijk de oorzaak van de stinkende geur uit de koelkast. Vaak zie je dit terug komen bij woningen waarvan de koelkast amper schoongemaakt wordt.

Maar dit is niet het enige probleem. Daarom hebben we 7 supersimpele tips voor je om de koelkast direct beter te laten ruiken.

Dit zijn 7 tips die iedereen kan toepassen, zonder enige ervaring of kennis van koelkasten.

Laten we meteen beginnen.

Samengevat:

Zorg ervoor dat de koelkast leeg is en volledig uitgeruimd

Zet de koelkast uit en haal de stekker uit het stopcontact. (laat de koelkast een uur staan voordat je begint met schoonmaken)

Pak alle spullen die je nodig hebt om de koelkast volledig schoon te maken. Neem de tijd hiervoor, want uiteindelijk blijft dit de snelste en beste manier om een stinkende koelkast op te frissen.

7 Tips om koelkast frisser te maken

1. Koelkast ruikt chemisch

Wanneer je koelkast chemisch ruikt, dan is het waarschijnlijk doordat je koelkast lekt. Dit kan komen doordat je de koelkast niet regelmatig schoonmaakt. Maar het kan ook zijn dat de koelkast slecht onderhouden wordt. [1]

Dit zijn vaak problemen die voorkomen bij wat “oudere” koelkasten. Natuurlijk wilt dit niet zeggen dat het bij iedereen voorkomt, maar toch belangrijk om je koelkast regelmatig schoon te maken.

Om de chemische geur te verwijderen kan je heel de koelkast ontdooien en vervolgens kijken waar het lekt.

De beste optie is om een koelkast monteur te bellen in de buurt, vervolgens kan deze persoon er naar kijken. Dit is de snelste optie, want ze hebben vaak al jaren ervaring met het repareren van de koelkasten.

2. Vis

Als je koelkast naar vis ruikt, dan is het waarschijnlijk doordat er bedorven eten in zit. Het kan komen door de restjes van oud eten in de hoeken van de koelkast. Dit komt vaker voor dan je denkt en veel mensen letten hier niet op.

De snelste manier op de vis geur te verwijderen is door de hele koelkast schoon te maken. Hiervoor heb je de volgende producten nodig:

  • Spons
  • Warm water
  • Zeep
  • Theedoek

Zorg er eerst voor dat de koelkast volledig uitgeruimd is, want er kunnen altijd etenswaren in zitten die je vergeet eruit te halen. Dit kan later weer bederven… wat je niet wilt.

Wanneer je de koelkast hebt uitgeruimd, maak je de binnenkant schoon met warm water. Zorg ervoor dat je alle hoekjes goed meeneemt, want hier kunnen ook etenswaren in blijven hangen.

Dit zorgt later voor bacteriën… waardoor je eten opnieuw bederft. Vervolgens gebruik je zeep om de volledige binnenkant schoon te maken.

Wanneer je dit hebt gedaan, gebruik je een droge doek om de hele koelkast droog te maken. Wacht daarna een aantal uur voordat je de koelkast weer aanzet.

3. Zuur of muf

Een zure of muffe geur uit de koelkast komt waarschijnlijk doordat er eten in zit… wat eigenlijk weggegooid moet worden.

Zorg ervoor dat je de koelkast volledig uitruimt en schoonmaakt. Zoals we al eerder hebben aangegeven hierboven, is het belangrijk dat je de koelkast schoonmaakt.

Dit is de snelste en beste manier om de muffe of zure geur uit de koelkast te krijgen. Echter kan het ook voorkomen dat dit enkel van een product komt.

Als dit het geval is, dan hoef je alleen het product weg te gooien en voilà. Het is opgelost.

4. Verbrand

Als je koelkast verbrand ruikt, dan komt het waarschijnlijk doordat de koelkast oververhit is. Haal alle producten uit de koelkast en zorg ervoor dat je de koelkast uitzet.

Dit doe je door de uitknop, wat vaak aan de achterkant van de koelkast zit. Of je haalt de stekker uit de stopcontact. Wanneer je dit hebt gedaan kijk je of de koelkast een reset knop heeft.

De koelkast resetten zorgt ervoor dat de temperatuur weer op de juiste stand komt, waardoor je de fabrieksinstelling weer hebt. Zo zorg je ervoor dat de koelkast weer volledig nieuw is en er geen verkeerde instelling instaan die ervoor zorgen dat de koelkast oververhit raakt.

5. Afvoer schoonmaken

Als je een koelkast met een afvoer hebt, dan kan dit ook een probleem zijn. Dit zorgt ervoor dat oude etenswaren of drank blijft hangen, met als gevolg dat de koelkast begint te stinken.

Wanneer je merkt dat de geur te sterk wordt en je de koelkast vanuit binnen volledig goed is, dan moet je de afvoer schoonmaken.

Dit is vaak een hele klus, wat veel mensen door een koelkast monteur laten doen. Uiteindelijk scheelt dit een hoop tijd, geld en energie. Ook kan je de koelkast automatisch laten reinigen, maar dit zie je enkel terug bij de modernere koelkasten.

6. Koelkast verfrisser

Een koelkast verfrisser kan altijd de stinkende geur weghalen, maar of dit altijd werkt, is nog maar de vraag.

Een koelkast verfrisser kan je overal kopen, of je dit nou bij de supermarkt doet of online. Dat maakt in principe niet uit, zo lang je  ervoor zorgt dat de stinkende koelkast weer lekker ruikt.

Helaas is dit niet vaak niet het geval bij de meeste koelkasten. Een verfrisser kan de koelkast lekkerder laten ruiken, maar als er bedorven eten in zit, dan helpt dit niet.

7. Koelkast ruikt bedorven

Bedorven eten in de koelkast is het meest voorkomend als je koelkast stinkt. De snelste manier om een stinkende koelkast weer fris te laten ruiken is om de volledige inhoud uit te ruimen en vervolgens de koelkast schoon te maken.

Natuurlijk is dit geen simpele klus en kan het uren duren, maar op de lange termijn is dit beter voor de koelkast en gaat het ook langer mee.

Een koelkast laten reinigen kan je door een monteur laten doen of zelf. Het ligt er maar net aan of je genoeg tijd hebt, want je moet de koelkast minimaal enkele uren laten staan voordat je het weer aanzet.

Conclusie

Kortom, de koelkast stinkt waarschijnlijk doordat er bedorven eten in zit of oververhit is geraakt. Dit kan je voorkomen door de koelkast regelmatig te resetten en schoon te maken.


Bronnen:

  1. https://www.samsung.com/nl/support/home-appliances/wat-moet-ik-doen-aan-een-vreemde-geur-in-mijn-koelkast
Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen