Kan je een koelkast naast een oven of gasfornuis plaatsen?

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

Vaak is het lastig om te weten of je een koelkast naast, onder of boven op een oven of gasfornuis kunt plaatsen.

Maar gelukkig hebben we onderzoek gedaan naar dit probleem en gekeken of dit wel degelijk mogelijk is. 

Laten we verder kijken.

Samengevat:

Over het algemeen is het niet verstandig om een koelkast te dicht bij een oven of gasfornuis te zetten. Vooral doordat beide keukenapparaten erg warm kunnen worden, is het verstandig om ze zo ver mogelijk van elkaar af te houden.

Een simpele vuistregel is 0.25 tot 0.5 meter er tussen in is voldoende. Op deze manier zorg je ervoor dat de levensduur van beide apparaten het langst zijn.

Hoeveel ruimte moet je tussen een koelkast en oven laten?

Er is geen vaste regel, maar over het algemeen is het 0.25 tot 0.5 meter. Dit is voldoende om beide keukenapparaten te laten luchten.

Het probleem is dat een oven snel verhit wordt, waardoor de koelkast dit ook bij de koelkast kan gebeuren. Nou is dit niet een dagelijks geval, maar toch belangrijk om te onthouden.

We zien dat vaak bij nieuwe gezinnen die een keuken inrichten dezelfde fouten maken. Echter kan je bij luxere keukens die een inbouw koelkast hebben dit wel doen. Daar waar professionals een koelkast inbouwen, zorgen ze er ook voor dat je geen problemen zult ervaren.

Bovendien is het ook handig voor als je de koelkast schoonmaakt, dat je beide hoekjes kan. Want vaak zien we dat koelkasten in het algemeen minder snel schoongemaakt worden, met name doordat ze er niet bij kunnen.

Zorg er dus voor dat er minimaal 0.25 tot 0.5 meter tussen de koelkast en oven zit om dit probleem te voorkomen.

Kan je een oven op een koelkast plaatsen?

Ja zeker, een koelkast kan je op een oven plaatsen zolang de oven hiervoor gediend is. Het is niet verstandig om een oven op een koelkast te plaatsen, als dit er niet voor gemaakt is.

Het is daarom belangrijk dat je met een keukenspecialist of winkelmedewerker overlegd. Niet alle ovens kan je zomaar op een koelkast plaatsen.

Daarnaast moet de koelkast er ook geschikt voor zijn. Zo heb je tafelmodel koelkasten die dit wel kunnen voldoende qua gewicht, maar er zijn ook koelkasten die wat lichter van gewicht zijn, waardoor dit natuurlijk niet kan.

Kijk goed naar het soort oven dat je erop plaatst en of dit wel kan.

Wanneer je er naar vraagt in een winkel, dan weten ze vaak wel of dit mogelijk is. Het scheelt immers veel ruimte wanneer je een oven op een koelkast plaatst.

Daarnaast is het ook superhandig, want vaak zie je dat keukens steeds kleiner worden. Je hebt niet genoeg ruimte voor andere keukenapparaten bijvoorbeeld. Ook is het belangrijk dat je de oven regelmatig schoonmaakt, want er het kan zo zijn dat de koelkast er ook vervuild door wordt.

Kan een koelkast oververhit raken?

Ja, koelkasten kunnen oververhit raken. Vooral wanneer je keuken te warm wordt of je er bijvoorbeeld een oven boven opzet. Dit zorgt ervoor dat de keuken te warm wordt en in sommige gevallen uitvalt.

Ook kan het zo zijn dat er een stroomstoring komt, gelukkig komt dit niet vaak voor. Maar wel belangrijk om te onthouden. En wanneer dit gebeurt dan ben je zeker zo’n € 200 kwijt om je koelkast te laten repareren.

In sommige gevallen zelfs meer (duurdere koelkasten). 

Een goede manier is om te checken of je koelkast te warm wordt aan de buitenkant. Vaak ligt het aan de motor vanuit binnen, waar de gemiddelde consument geen verstand van heeft.

Maar toch belangrijk om te onthouden, want uiteindelijk kost het alleen maar tijd, geld en energie. En dan doe je toch liever wat anders dan de hele dag je koelkast repareren.

Waar plaats je een koelkast in de keuken?

De beste plaats om je koelkast te zetten is in een hoek. Het belangrijkste is dat je de koelkast niet in het midden van de keuken zet. Dit komt doordat het midden vaak door een aanrecht bezet is en een koelkast daar niet gediend voor is.

Daarom moet je kijken waar de koelkast het best past. Dit is vaak een plek tegen de muur aan, waar je snel en makkelijk bij kan.

Veel kleinere woningen kiezen daarom voor een hoek of een plek tegen de muur aan. Ook is het belangrijk dat je de koelkast niet direct tegen een raam aan zet, want dan gaat je raam niet meer open.

Nu klinkt dit heel logisch, maar er zijn toch veel mensen die hier de fout in gaan.

Conclusie

Kortom, de koelkast die je zojuist hebt aangeschaft, kan je het 0.25 t/m 0.5 meter tussen de oven of fornuis in laten. Dit zorgt ervoor dat beide keukenapparaten niet oververhit raken en het ziet er het beste uit.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen