Koelkast lekt water? (4 manieren om het op te lossen)

Auteur: Jurian
Laatst bijgewerkt op:

Heb je last van een lekkende koelkast?

Dan is het belangrijk dat je direct actie onderneemt, voordat er een stroomstoring ontstaat. Vaak weten mensen dit niet, maar het kan ervoor zorgen dat er nog meer apparaten uitvallen.

Haal daarom direct de stekker uit het stopcontact van de koelkast en zet vervolgens de koelkast uit. 

Kijk goed of de koelkast ook daadwerkelijk uitstaat, want het kan een stroomstoring veroorzaken. En geloof me dat wil je niet.

Er kunnen meerdere oorzaken waardoor je koelkast water lekt.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken.

Samengevat:

Haal de stekker uit het stopcontact en kijk of het water nog lekt aan de achterkant. Indien de koelkast nog steeds lekt, moet je de koelkast helemaal uitruimen.

Wanneer je dit hebt gedaan moet je de koelkast van binnen en buiten helemaal schoonmaken.

Bel vervolgens een koelkast monteur om ernaar te kijken, dit is veruit de snelste manier om een lekkende koelkast op te lossen.

Afvoer zit verstopt

Het kan zijn dan de afvoer verstopt zit. Dit komt vaker voor dan je denkt, want het kan komen door etensresten, drinken dat omgevallen is of algemeen vuil.

De koelkast kan dan niet optimaal werken en dat zorgt ervoor dat de afvoer verstopt raakt. Dit zie je veel terug bij oudere modellen.

Vaak zijn oudere modellen ook het probleem. De gemiddelde levensduur van een koelkast is zo’n 5 tot 10 jaar. En naarmate de koelkast steeds meer gebruikt wordt en verslijt, zie je dat het simpelweg niet meer zo goed werkt.

Vaak komt dit doordat de koelkast te oud is of te veel gebruikt.

Maar gelukkig kun je hier altijd een monteur voor bellen als je het zelf niet kan. 

Koelkast staat niet stabiel

Het kan ook voorkomen dat de koelkast niet stabiel genoeg staat. Onstabiele koelkasten zorgen ervoor dat vuil of andere etensresten allemaal naar dezelfde plek vallen.

Wanneer dit voorkomt, is het belangrijk dat je de koelkast direct stabiel zet en schoonmaakt. Zo voorkom je dat de koelkast water lekt.

Veel mensen vergeten dit, maar als de koelkast water lekt, dan is het belangrijk dat je niet te lang wacht. Op langere termijn kan dit storingen veroorzaken en in sommige gevallen zelfs dat je hele koelkast het niet meer doet.

Dit heb ik zelf een keer meegemaakt, wat je zelf niet wilt. 

Het duurt dan nog langer voordat je de koelkast volledig hebt gerepareerd. Probeer direct actie te ondernemen of bel iemand die je erbij kan helpen.

Waterleiding zit niet goed aangesloten

Het kan zo zijn dat je waterleiding niet goed aangesloten zit, waardoor de koelkast lekt. Dit komt gelukkig niet zo vaak voor, maar toch belangrijk even te controleren. 

Vooral in wat oudere woningen kan dit voorkomen, vooral als je dit niet goed onderhoud of je het vergeet.

Dit is vaak het geval als de koelkast direct aangesloten zit op de waterleiding. Neem dan contact op met een monteur om het te laten controleren, want voor je het weet komen er meer problemen.

Wat ook wel eens voorkomt, is dat het de inlaatklep aan de achterkant je de koelkast is.

Monteur bellen om te helpen

Als je geen tijd of zin hebt om het zelf uit te zoeken, dan raad ik aan om direct een monteur te bellen. Zij hebben er vaak verstand van en weten waar de oorzaak ligt, zo hoef je zelf niet uit te zoeken waar het probleem ligt.

Het enige nadeel is dat dit vaak wel geld kost, wat veel mensen niet willen uitgeven aan zo’n klein probleem. Maar vergeet niet, deste langer het duurt, deste meer eten bedorven wordt. En dat kan een zeer groot probleem zijn, vooral als je hele koelkast vol zit.

En als je geen 2e koelkast zit, dan is dat erg zonde van het eten. Dit is wat ik zou doen, maar als je een vriend/vriendin of familielid hebt die hier kennis in heeft, bel die persoon gelijk op en vraag om hulp. [1]

Conclusie

Als je koelkast lekt, is het belangrijk dat je direct onderneemt voordat het probleem erger wordt. In sommige gevallen is heel je koelkast kapot en moet je een nieuwe kopen, dit is zonde vooral als je garantie er niet onder valt.


Bronnen:

  1. https://www.bobvila.com/articles/refrigerator-leaking-water/
Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Gerelateerde Artikelen