Een vispannetje is een gerecht dat wordt voorbereid in een ovenpan. Dit wordt vaak gevuld met vis, groente en soms vlees. Het grootste gedeelte bestaat uit vis en wordt daarom een vispannetje genoemd.
Als je van plan bent om een vispannetje te koken, dan is het verstandig om dit artikel door te lezen. Zo weet je waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.
Laten we meteen beginnen.
Samengevat
Een vispannetje is een schotel gevuld met vis. Vaak is dit met zalm, kabeljauw en groente. Je kunt er ook andere gerechten aan toevoegen.
Het opwarmen van een vispannetje duurt ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven op 170°C.
Vissoorten zoals zalm, kreeft, haring en forel zijn ook geschikt bij een vispannetje.
Hoe lang blijft vispannetje goed?
Een vispannetje blijft vaak 2 tot 3 dagen goed voordat de vis begint te stinken. Het is verstandig dat je het vispannetje voor die tijd op eet. En het vispannetje invriezen is ook niet zo lekker, want de smaak wordt minder.
Over het algemeen mag je vis niet vaker dan twee keer opwarmen, doe je dit wel dan kan het voorkomen dat je maagklachten krijgt. En dat wil je juist vermijden.
Wel moet je de vis goed opwarmen voordat je begint met eten, want zo dood je de bacteriën. Wat ik altijd zelf doe, is het vispannetje met aluminiumfolie bedekken in de koelkast zet.
Deze laat ik maximaal 2 dagen staan, en als ik het niet opeet dan wordt het meestal weggegooid. (zonde natuurlijk, maar zo voorkom je maagklachten)
Welke groente bij vispannetje
Er zijn veel verschillende groente die je kunt gebruiken bij een vispannetje. Het is wel belangrijk dat je enkel de groentes gebruikt die je ook eet. Heel logisch natuurlijk, maar er zijn talloze mensen die van alles erin gooien. [1]
Deze groente kun je gebruiken bij een vispannetje:
- Bloemkool
- Broccoli
- Champignons
- Komkommer
- Spinazie
- Tomaat
- Witloof
- Prei
- Wortels
- Venkel
- Asperges
- Courgette
- Spinazie
- Rode biet
- Paprika’s
Er zijn nog meer groente, maar dit zijn de populairste voor een vispannetje. Zelf vind ik bloemkool het lekkerst en gebruik die regelmatig bij m’n vispannetje.
Echter moet je niet te veel groente gebruiken, want dan heb je wellicht te weinig ruimte voor de vis. En het overgrootste gedeelde moet wel uit vis bestaan, anders is het natuurlijk geen vispannetje.
Is een vispannetje lekker?
Jazeker, vispannetjes zijn zeker lekker. Vooral voor de mensen die van vis houden, zullen hier zeker van genieten. Daarnaast is het bereiden van een vispannetje supersimpel, want het enige wat je nodig hebt is vis, groente en een ovenpan.
Meer dan dat heb je niet nodig. Wel kun je er verschillende sauzen aan toevoegen of zelfs boter, maar dit zijn allemaal persoonlijke voorkeuren.
Dit zijn een aantal recepten die ik wel eens heb gekookt.
- Vispannetje met zalm en kabeljauw
- Atlantisch vispannetje uit de oven
- Vispannetje met aardappels
Zo zijn er nog veel meer recepten die je kunt uitproberen.
Hoeveel vis per persoon?
Overzicht van aantal personen x hoeveelheid vis.
Hoeveelheid vis in gram | Aantal personen |
120 gram | 1 persoon |
240 gram | 2 personen |
360 gram | 3 personen |
480 gram | 4 personen |
600 gram | 5 personen |
720 gram | 6 personen |
840 gram | 7 personen |
960 gram | 8 personen |
Conclusie
Tot slot, het vispannetje bestaat vooral uit vis en groente, maar je kunt er van alles aan toevoegen. Vaak worden vispannetjes voor 1 tot 2 personen gemaakt en je kunt hier een vispan voor gebruiken, maar ook een braadpan.
Veelgestelde vragen
Is elke dag vis eten gezond?
Elke dag vis eten is niet bepaald ongezond, maar ook niet gezond. Het wordt aangeraden om vis 1 tot 2 keer per week te eten. Doordat het ook ongezonde stoffen bevat zoals dioxine, wat zwaar is metaal is het niet aanbevolen.
Je kunt echter wel kleinere porties eten en dat verspreiden over de hele week. Dit doe je inplaatst van één grote portie in een maaltijd.
Uit een onderzoek van Harvard is gebleken dat elke dag vis eten beter is dan elke dag biefstuk eten. Zo zeggen ze ook dat het oké is voor de “meeste” mensen om dagelijks vis te eten. [2]
Bronnen:
1. https://insanelygoodrecipes.com/what-to-serve-with-fish/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/is-it-okay-to-eat-fish-every-day/