Verzwaringsdeken voor de zomer

Geupdate op:

Verzwaringsdekens zijn populair: ze worden vaak succesvol gebruikt bij slaapproblematiek en bij verschillende psychische klachten, zoals angst en depressie. Maar hoe werkt een verzwaringsdeken precies? En is deze ook te gebruiken in de zomer?

Wat is een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens zijn, zoals de naam al suggereert, zware dekens. Ze worden op verschillende manieren verzwaard, bijvoorbeeld via kleine kraaltjes van glas of plastic.

Over het algemeen wegen ze rond de zeven kilogram, hoewel er ook lichtere en zwaardere varianten beschikbaar zijn (variërend van drie tot vijftien kilogram). Ter vergelijking: een normale deken weegt ongeveer anderhalve kilo. Verzwaringsdekens worden vaak voor therapeutische doeleindes gebruikt.

Doordat de deken extra zwaar op je lichaam rust, wordt het ook wel een ‘knuffelmachine’ genoemd. De deken kan, net als een knuffel, zorgen voor een warm en ontspannen gevoel.

Verzwaringsdekens kunnen ’s nachts gebruikt worden, om de slaap te verbeteren, maar ze kunnen ook gewoon overdag gebruikt worden (als je bijvoorbeeld gespannen bent en graag even wilt relaxen).

Hoe werken verzwaringsdekens?

Waarom zijn verzwaringsdekens zo effectief bij stress en slaapproblemen? Het extra gewicht van de deken zorgt voor een ontspannen en veilig gevoel, wat stressverlagend kan werken. Door de gelijkmatige druk die door de deken op je lichaam wordt uitgeoefend, kan je zenuwstelsel tot rust komen.

Hierbij komen ook bepaalde stofjes in de hersenen vrij, zoals dopamine en serotonine, die zorgen voor een gelukkig gevoel. Om deze redenen hebben verzwaringsdekens onder andere de volgende positieve effecten:

Minder stress en nervositeit

Mensen die onder verzwaringsdekens slapen geven vaak aan dat ze zich minder angstig of gespannen voelen. Hierdoor val je ’s nachts sneller in slaap en word je minder vaak wakker gedurende de nacht. Ook kan goede slaap weer bijdragen aan minder stress de volgende dag, zodat er een positieve spiraal ontstaat.

Een gevoel van veiligheid en geborgenheid

Baby’s worden vaak in een strakke deken gewikkeld om ze te kalmeren en om een gevoel van geborgenheid te creëren. Er wordt wel gezegd dat verzwaringsdekens op dezelfde manier werken: ze geven een gevoel van veiligheid en geborgenheid, dat er vervolgens weer voor zorgt dat je (net als een baby) gemakkelijk wegdoezelt en ontspannen in slaap valt.

Betere slaapkwaliteit

De druk die een verzwaringsdeken afgeeft, helpt mogelijk bij de aanmaak van melatonine en bij het verlagen van cortisol. Melatonine is een hormoon dat je lichaam nodig heeft om in slaap te vallen. En cortisol is het hormoon dat stress veroorzaakt. De combinatie van deze effecten zorgt er niet alleen voor dat je eerder in slaap valt, maar ook dat de kwaliteit van je slaap beter is.

Kalm zenuwstelsel

Een overactief zenuwstelsel kan voor een snelle hartslag, angstige gedachtes, korte ademhaling en een hyperactief lichaam zorgen. Al deze effecten kunnen de slaap verstoren. Verzwaringsdekens kunnen je zenuwstelsel kalmeren en je parasympathische systeem (waarmee je lichaam ontspant) activeren.

Hoe gebruik je verzwaringsdekens?

Je kunt het beste voor een verzwaringsdeken kiezen die ongeveer 10% van je eigen lichaamsgewicht weegt. Als je de verzwaringsdeken gebruikt voor betere slaap, dan gebruik je de deken op dezelfde manier als je ook een normale deken zou gebruiken.

Als je in bed ligt, trek je hem simpelweg over je heen. Zorg er hierbij voor dat je borst en benen in ieder geval onder de deken liggen, zo krijg je het optimale effect. Of je je voeten ook onder de deken legt, hangt af van je eigen voorkeur.

Ook kun je kijken of je op je rug in slaap kunt vallen, zo wordt het gewicht van de deken gelijkmatig over je lichaam verdeeld (maar als dit oncomfortabel voelt, kun je ook een andere slaaphouding aannemen). Je kunt verzwaringsdekens vaak gewoon in de wasmachine doen, maar het is nog handiger om een speciale hoes voor de deken te kopen. Zo houd je de deken langer goed.

Verzwaringsdeken voor de zomer

Een bijkomend effect van verzwaringsdekens is dat ze wel vaak wat warmer zijn dan een normaal dekbed, zeker als je ze in combinatie met je oude dekbed gebruikt. In de winter is dit ideaal: zo kun je de temperatuur in je slaapkamer laag houden en toch genieten van een warme, geborgen nachtrust. Maar wat doe je met je verzwaringsdeken als de temperaturen gaan stijgen?

Over het algemeen hoef je je hier pas druk over te maken als het buiten echt erg heet is. De meeste verzwaringsdekens zijn namelijk gemaakt van materiaal dat uit zichzelf koel blijft, dus het temperatuurverschil met een normaal dekbed is niet bijzonder groot. Maar als er echt sprake is van een hittegolf, kun je de volgende tips in overweging nemen:

Schaf speciaal een verzwaringsdeken voor de zomer aan
Als je vaak in warme temperaturen slaapt, is het misschien verstandig om te zoeken naar een speciale verzwaringsdeken voor de zomer. Zo zijn er dekens die gemaakt zijn van bamboevezel. Dit materiaal zorgt ervoor dat je lichaamswarmte extra makkelijk wordt afgevoerd.

Ook bestaan er verzwaringsdekens die extra goed vocht absorberen, zodat je in ieder geval niet in een kletsnat bed wakker hoeft te worden. Verzwaringsdekens gemaakt van polyester kun je in de zomer juist weer beter overslaan: deze dekens warmen snel op en absorberen geen vocht.

Verder kun je ervoor kiezen om in de zomer een wat lichtere variant te kopen, verzwaringsdekens zijn namelijk al effectief vanaf ongeveer drie kilogram.

De extra zware varianten kun je dan voor de koude winter bewaren. Veel winkels en webshops verkopen speciale verkoelende verzwaringsdekens voor de zomer. Als je hier interesse in hebt, kun je dus altijd even vragen welke deken het meest geschikt is voor de hete maanden.

Verwijder de vulling uit je deken
Als je liever niet meerdere dekens wilt aanschaffen, of als je budget dit niet toelaat, heb je ook nog een andere optie: je kunt tijdens extreme temperaturen simpelweg de vulling uit je deken verwijderen (als je deken dit toelaat natuurlijk, maar dat is meestal wel het geval).

Hierdoor is de deken vanzelfsprekend wel wat minder zwaar, maar zodra het weer afkoelt kun je de vulling gewoon weer gaan gebruiken. Op deze manier heb je een ‘all-seasons’ dekbed van je verzwaringsdeken gemaakt.

Zorg voor een koel huis
Als je last van slaapproblemen hebt, is het ook goed om te zorgen dat je huis zo koel mogelijk blijft gedurende warme periodes. Hoge temperaturen kunnen de slaap namelijk verstoren, doordat je lichaam de hele nacht zijn best moet doen om alle warmte kwijt te raken. Zorg er daarom altijd voor dat je de hitte gedurende de dag zoveel mogelijk buitenhoudt (door ramen, deuren en gordijnen gesloten te houden).

Ook is het belangrijk om je huis, voor je naar bed gaat, goed te luchten – ervan uitgaande dat de buitentemperatuur inmiddels lager is dan de temperatuur in huis, anders kun je de ramen beter gesloten houden.

Als je de temperatuur in je slaapkamer omlaag hebt weten te krijgen, kun je nog een koude douche nemen, om vervolgens fris onder de verzwaringsdeken te kruipen.

Conclusie

Kortom: als je last hebt van slaapproblemen of spanningsklachten, dan is het zeker het overwegen waard om eens naar verzwaringsdekens te gaan kijken.

Als je heftige klachten hebt, is het natuurlijk altijd aan te raden om professionele hulp te zoeken. Maar bij milde klachten kunnen verzwaringsdekens mogelijk wat voor je betekenen – zowel in de wintermaanden als in de zomermaanden!

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Lees hier meer over ons team.