Verzwaringsdeken ervaringen

Geupdate op:

Een verzwaringsdeken is een deken die veel wordt gebruikt voor mensen die onrust ervaren en hierdoor niet fijn slapen en niet uitgerust wakker worden. Het kan bij mensen worden ingezet die stress en/of angstklachten ervaren, maar ook voor mensen met autisme en adhd kan het verzwaringsdeken een uitkomst zijn. Maar wat heeft het deken voor positief effect?

Werking

Het woord zegt het al, een deken dat verzwaard is, aldus een verzwaringsdeken genoemd. De zwaarte zorgt voor een soort therapeutische werking door het geven van gelijkmatige druk op het lichaam.

Het lichaam gaat zich hierdoor meer ontspannen en kan helpen bij mensen die angstklachten hebben of pijn of veel onrust. Na een goede nachtrust merk je dat diverse stoffen worden vrijgegeven, zoals het geluk hormoon Serotine, dat invloed heeft op jouw gemoedstoestand, zelfvertrouwen en slaap.

Melatonine wordt aangemaakt dat een positieve werking heeft op de nachtrust en Cortisolvermindering ontstaat door vermindering van Cortisol na een goede nachtrust te hebben gehad.

Door onrustige gevoelens en stemmingen weg te nemen, ontstaat een ontspannen slaappatroon waardoor mensen uitgerust wakker worden.

Vulling en gewicht deken

Het deken bestaat in veel gevallen uit één stuk, maar je hebt ook dekens te koop die bestaan uit een binnenste laag, een verzwaarde laag erop en een buitenhoes die zacht is gemaakt.

Deze vullingen houden geen warmte vast zoals een normaal dekbed dit zou doen. Het neemt jouw lichaamstemperatuur aan. Qua vullingen zijn diverse soorten dekens beschikbaar. Zo heb je Granulaat vulling. Deze is gebaseerd op plastic of glazen korrels, waardoor het deken geschikt is om te wassen in de wasmachine.

Je hebt ook nog de zand vulling. Helaas droogt het deken met zand als vulling niet snel en is het oppassen met de naden en scheurtjes die hierin kunnen ontstaan. Dan bestaan er nog dekens die plastic ballen als vulling hebben.

Dit soort dekens zijn alleen bedoeld om bepaalde drukpunten te geven voor een goede stimulatie van het sensorische systeem. Als laatst te benoemen heb je nog materialen die worden gebruikt op natuurlijke basis. Hierbij kun je denken aan rijst en kersenpitten. Helaas zijn deze producten ook een bron van bacteriën en is het niet handig om ze te wassen.

Ook is het goed te beseffen dat het soort vulling ook geluid kan maken en je hier wel op bedacht moet zijn. Als dit onrust geeft, moet je dus kijken voor een ander soort vulling.

Als je kijkt naar het soort stof dat wordt gebruikt voor het maken van een verzwaringsdeken, moet je denken aan een katoenen uitvoering, een fleece of pluche of een jeans. Een katoenen uitvoering is dun en houdt minder warmte vast. Ook slijt de stof sneller. De fleece of pluche uitvoering geeft een lekkere zachtheid en dit draagt ook zeker bij aan het comfort.

De jeans versie is erg stevig van structuur. Het is wel minder fijn om op de huid te hebben en voelt dus wat minder aangenaam.

Een vuistregel kan gehanteerd worden bij het zoeken naar het geschikte verzwaringsdeken, aangezien deze dekens verschillen in gewicht. Je moet altijd 10 procent van jouw lichaamsgewicht nemen.

Ben jij bijvoorbeeld 80 kilo, dan moet je een deken die het dichtste in de buurt komt van het percentage, in dit geval 10 kilo. De volwassen dekens zijn namelijk maar in een paar soorten onder te verdelen qua gewicht, namelijk 10, 15, 20 of 25 kilo. Voor kinderen geldt dat de dekens uiteraard lichter zijn en kun je verkrijgen vanaf 4 kilo.

Maat deken

Een verzwaringsdeken is in veel gevallen niet een deken dat precies over het hele bed heen past. Het is namelijk op het individu gemaakt, omdat het ervoor moet zorgen dat het een gelijkmatige druk uitoefent op het lichaam en goed om je heen moet sluiten.

Wil je het gewenste effect hebben waarvoor dit type deken is bedoeld, dan moet het deken jouw lichaam vanaf de nek tot de tenen afdekken. Voor volwassen tref je dan al snel een tweepersoonsdeken aan.

Je moet er ook voor zorgen dat het deken niet over de zijkant van jouw bed heen gaat hangen, want dan kan hij er in jouw slaap vanaf vallen.

Wasvoorschriften

Allereerst volg je het label dat op het deken zit hoe je het deken het beste kunt wassen in de wasmachine. Vaak is dit op 40 graden indien het gaat om een katoenen deken. Bij een polyester mag het op maximaal 30 graden gewassen worden. Het is aan te raden het deken na het wassen liggend te laten drogen. Zo blijft de vulling goed verdeeld en zorgt dit niet voor een verkeerde verdeling. Door het deken om de paar uur om te draaien, kan alles gelijk drogen.

Nadelen gebruik deken

Het lichaam is niet gewend aan het gebruik van het type deken en is het vaak wennen om meer gewicht op je te hebben. Vaak duurt deze gewenning ongeveer één tot twee weken.

Daarnaast kan het een nadeel zijn dat de dekens duurder zijn dan de gewone die je normaal aanschaft. Dit komt uiteraard doordat meerdere materialen gemoeid zijn bij het speciale deken.

Risico’s gebruik deken

Op de nadelen na, zijn ook diverse risico’s verbonden van het gebruik van een verzwaringsdeken. Zo kun je gewend raken aan het gewicht van het deken, zodat het niet het effect heeft waarvoor hij wordt gebruikt. Het is dan ook aan te raden alleen het deken te gebruiken op de momenten dat het nodig is en niet altijd.

Je moet uitkijken dat als jij het als volwassene gebruikt, je het deken hierna goed opbergt, zodat kinderen en/of huisdieren niet in aanraking komen met het deken. Het is voor jezelf dan ook belangrijk dat je zelf het deken van je af kan halen en op je kan leggen.

Je moet wel denken dat je, mits je hier gevoelig voor bent, wat meer last kunt krijgen van bijvoorbeeld rug of schouders door het gewicht wat op je ligt. Heb je een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld iets met de huid of longen, dan is het goed alvorens het gebruik in contact te komen met de huisarts om advies te vragen.

Kosten

Een verzwaringsdeken zijn in diverse soorten prijsklassen te koop. Wel is goed te bedenken dat niet het goedkoopste deken aangeschaft moet worden, omdat hier toch vaak haken en ogen aanzitten als het aankomt op het in huis halen van goede kwaliteit. Ook krijg je geen vergoeding van de zorgverzekeraar, ook niet als je aanvullend bent verzekerd.

Zorgverzekeraars zien de aankoop van een deken als een alternatief middel om in te zetten tegen slaapproblemen. Ook al is het wetenschappelijk bewezen dat het daadwerkelijk helpt en positief effect heeft op de slaap, is dit voor de zorgverzekeraars geen overweging waard.

Verzwaringsdeken ervaringen

Mensen die gebaat zijn bij het type deken ervaren het gebruik als zeer prettig. Slaapproblemen die er waren worden grotendeels opgelost, waardoor men uitgerust wakker wordt en de dag weer fris tegemoet kan gaan.

Vaak kun je het deken enige tijd gebruiken in de zogeheten ‘proefperiode’. Mocht het niet naar wens zijn, dan zitten hier geen kosten aan verbonden.

Het deken kan via diverse winkels en websites worden aangeschaft. Het is hierbij goed alle dekens met elkaar te vergelijken qua kwaliteit, prijs, voordelen- en nadelen en dan een weloverwogen keuze te maken voor hetgeen je gaat aanschaffen.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Lees hier meer over ons team.