Is een verzwaringsdeken warm?

Geupdate op:

De vele voordelen van een warme verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is een van de slimste hulpmiddelen om je te laten genieten van een goede nachtrust. Deze relatief zware deken bevordert volledige ontspanning en slaap. Maar hoe werken verzwaringsdekens nu eigenlijk en welke andere voordelen zijn eraan verbonden?

Wat zijn verzwaringsdekens?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een verzwaringsdeken een zware deken voor je bed. Deze deken heeft in de afgelopen tijd veel bekendheid verworven dankzij diens vermogen om mensen te helpen die lijden aan diverse aandoeningen, waaronder angst, slapeloosheid en ADHD.

Hoewel verzwaringsdekens de kwaal niet kunnen genezen, blijken ze wel verlichting te brengen voor personen die angstig zijn en kampen met slaapstoornissen. Niet voor niets zijn verzwaarde dekens door mensen met diverse aandoeningen aangeprezen als een hulpmiddel bij het beheersen van hun gezondheid.

Deze dekens worden vaak met plastic korrels, rijst, knopen of glazen kralen verzwaard. Afhankelijk van het merk kan het gewicht tussen de 2 en 15 kilogram liggen. Welk gewicht het beste bij je past, hang helemaal af van je persoonlijke voorkeuren, maar deskundigen adviseren doorgaans dat de ideale deken 10 tot 15% van je lichaamsgewicht zou moeten zijn.

Hoe werkt een verzwaringsdeken nu eigenlijk?

Een van de grootste voordelen van verzwaringsdekens is het rustgevende effect dat ze hebben als gevolg van hun gewicht. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat dergelijke dekens op een effectieve en veilige wijze angstgevoelens bij volwassenen kunnen verminderen.

Deskundigen praten in dit geval van deep pressure therapy of diepe drukinductiestimulatie (DPTS). Hoe dat werkt? Zij stellen dat onder invloed van de druk van deken het serotoninegehalte in je lichaam stijgt. Serotonine is een chemische stof in je lichaam die ervoor zorgt dat je je kalm en gelukkig voelt.

Lees je de productbeschrijving, dan krijg je gemakkelijk het idee dat verzwaringsdekens simpelweg dekens zijn die met kleine, verzwaarde voorwerpen zijn gevuld, bedoeld om druk uit te oefenen op de gebruiker. Toch worden ze – ondanks hun eenvoud – enorm gewaardeerd vanwege hun bewezen effectiviteit bij het verlichten van angstgevoelens en slaapstoornissen.

Een in 2008 verricht onderzoek heeft aangetoond dat personen die verzwaringsdekens gebruikten minder last hadden van angstgevoelens. Ze waren bovendien beduidend kalmer en hadden een lagere bloeddruk en hartslag. Dit resulteerde in een betere slaapkwaliteit en langere slaaptijden.

Waarom kiezen mensen voor verzwaringsdekens?

Wie wil na een lange, vermoeiende dag niet heerlijk onder een lekkere warme deken kruipen om te genieten van een welverdiende nachtrust? Als je je ooit hebt afgevraagd waarom zoveel mensen graag met een deken slapen, dan geven we je hieronder een paar van de belangrijkste redenen aan.

Dat verzwaringsdekens helpen bij het verminderen van angst en stress, hadden we eerder ook al aangegeven. Toch lijkt het goed om dit extra te benadrukken. Angst en stress kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt, maar zodra je gebruik maakt van de verzwaringsdeken, dan begint de hoeveelheid serotonine in je lichaam te stijgen en merk je dat gevoelens van stress, onzekerheid en angst afnemen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van een verzwaarde deken een zeer ontspannend effect heeft. Deze speciale dekens zijn een veelgebruikt niet-medicamenteuze hulpmiddel bij de behandeling van slapeloosheid en angstgevoelens.

Bij deze therapie ontspant de patiënt op natuurlijke wijze en wordt het gemakkelijker om in slaap te vallen. Dit verklaart de gevoelens van kalmte en sereniteit die veel personen melden nadat ze de verzwaringsdeken hebben gebruikt.

Is een verzwaringsdeken warm?

Als je jezelf bedekt met een deken, helpt dat bij het reguleren van je lichaamstemperatuur. Mensen zijn warmbloedige wezens: je lichaam regelt je interne temperatuur en dat helpt je om warm te blijven. Je hebt echter geen controle over je lichaam wanneer je diep slaapt.

Tijdens het slapen is je lichaamstemperatuur geneigd te dalen. Bij het bereiken van de Remslaap ben je dan niet in staat om je eigen temperatuur te regelen. Warm blijven wordt dus moeilijker, zeker in de vroege ochtenduren, wanneer het kouder is en je de Remslaap doormaakt.

Op die momenten is het handig om hulpmiddelen bij de hand te hebben die je warm kunnen houden. In zulke gevallen komt een verzwaringsdeken uitstekend van pas. Zo een deken is een grote hulp om je lichaamstemperatuur te reguleren en houdt je tijdens de koude nachtelijke uren heerlijk warm.

Op de vraag: “Is een verzwaringsdeken warm?”, kunnen we dus inderdaad volmondig ja zeggen. In vele gevallen is deze deken ook nog eens warmer dan de standaard deken. Hoe warm de verzwaringsdeken daadwerkelijk wordt, hangt echter af van de stof, het vulmateriaal en de constructie ervan.

Voor welke mensen zijn verzwaringsdekens extra voordelig?

Verzwaarde dekens worden aanbevolen:

  • Voor mensen die lijden aan slaapstoornissen en angstgevoelens. De dekens stimuleren namelijk drukpunten, verhogen de niveaus van melatonine en serotonine en verlagen tegelijkertijd de cortisolspiegel.
  • Voor personen die ADHD hebben. De effectiviteit ervan is bewezen en is te vergelijken met de werking op personen die kampen met angst en slaapstoornissen.
  • Als een ander soort therapie voor mensen – vooral kinderen – met autisme. Verzwaarde dekens worden al jaren gebruikt door mensen met autisme of andere zintuiglijke aandoeningen. Het contact helpt hen ook om zich meer bewust te zijn van de positie van hun lichaam, helpt hen om rustig te blijven, geeft ze een gevoel van veiligheid en vermindert het niveau van angst.
  • Voor baby’s, uiteraard in een veel kleiner formaat. Op deze manier voelen de kleintjes zich veilig en geborgen, net alsof ze in de armen van hun mama liggen.

Hoe weet je welke deken geschikt is voor jou?

Voordat je begint uit te kijken naar een verzwaarde deken als therapie voor een slaap- of angststoornis, is het raadzaam om met je dokter of ergotherapeut na te gaan of zo een deken de beste optie is voor jou. Heb je positief advies gekregen, dan kun je met een gerust hart beginnen aan het selecteren.

Eerder in dit artikel zeiden we al dat de ideale deken bijkans 10 tot 15% van jouw lichaamsgewicht zou moeten zijn. Veel verzwaarde dekens zijn met glazen kralen of plastic korrels gevuld. Deze materialen voegen tussen de 6 en 15 kilogram extra toe aan de deken. Houd daar dus rekening mee als je uiteindelijk een keuze maakt. Voor kinderen geldt doorgaans dat de deken 10 procent van hun gewicht moet zijn, met nog eens 1 tot 2 pond erbij.

Welke soorten verzwaringsdekens zijn er?

Populair zijn de zevenlaagse verzwaringsdekens, vervaardigd van 100 procent ademend lichtgewicht katoen. Ook hier is veelal glaspareltechnologie toegepast en zijn de dekens voorzien van verzwaarde inzetstukken die met afzonderlijke lussen zijn vastgezet, zodat de deken zich zo goed mogelijk aan je lichaam aanpast en tijdens de koudere uren van de nacht heerlijk warm blijft.

Voor degenen die de voorkeur geven aan koelere verzwaringsdekens, is er ook veel keuze. Fabrikanten maken doorgaans ook hier gebruik van een zevenlaags ontwerp voor comfortabele druk. De polyester voering voorkomt lekkage van niet-giftige, hypoallergene en geurloze kralen aan de binnenkant, terwijl de veelal van katoen vervaardigde schede zacht en ademend is.

Conclusie

Er zijn ook verzwaringsdekens met geavanceerde koeltechnologie die warmte blokkeert, maar tegelijkertijd comfortabel, zacht en duurzaam zijn. Vaak zijn deze dekens gemaakt van 100% biologisch katoen en hebben ze een ademend vermogen. Een gelijkmatige verdeling van glasparels van medische kwaliteit zorgt voor een deken die geurloos, niet-toxisch en hypoallergeen is.

Misschien ben je wel op zoek naar verzwaarde dekens die speciaal zijn ontworpen ter nabootsing van het gevoel van een comfortabele knuffel. Omdat in deze gevallen ook sprake is van een zevenlaagse quilt, voelt de zachte druk fantastisch aan. Er zijn ook dekens die in combinatie met verfijnde Nano-keramische kralen een comfortabel knuffeleffect bieden. Dankzij de verschillende gewichts- en kleuropties is er voor iedereen genoeg keus om te genieten van het rustgevende effect van deze comfortabele verzwaringsdekens.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Lees hier meer over ons team.