Is een verzwaringsdeken gevaarlijk?

Geupdate op:

Steeds meer mensen kijken naar de effecten van een verzwaringsdeken. Veel mensen gaan vanuit hier over tot de aankoop van een goede deken. Met de juiste adviezen kun je immers altijd een deken in handen krijgen die bij jou en jouw situatie gaat passen. Met verschillende medische klachten is het daarom altijd aan te raden om overleg te plegen met een arts.

Maar is een verzwaringsdeken dan niet gevaarlijk om te gebruiken? Onderstaande informatie zet een aantal punten voor jou op een rij, zodat je zelf een keuze kunt gaan maken.

Het gebruik van een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken bestaat al heel wat jaren. Er zijn al veel mensen die er gebruik van hebben gemaakt en de voordelen hebben ervaren. Zo wordt er altijd een diepe druk stimulatie geboden, waardoor je een gevoel van geborgenheid gaat.

Er zijn al veel studies die aantonen dat het grote voordelen op jouw algehele gezondheid kan hebben. Zo kan het bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Ook jouw emotionele toestand zal altijd kunnen verbeteren.

Je moet hiervoor wel altijd de deken goed gaan gebruiken. Het blijft immers een medisch hulpmiddel en kent daarom enige richtlijnen die opgevolgd moeten worden.

De veiligheid van een verzwaringsdeken

Veel mensen stellen zich daarom altijd de vraag: Is een verzwaringsdeken gevaarlijk? Echter kun je stellen dat deze dekens veilig zijn om te gebruiken.

Er zijn namelijk geen aanwijzingen gevonden dat de deken grote gevolgen kan hebben voor jouw gezondheid of voor de situaties in huis. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met onder andere het gewicht van de gebruiker. Zo moet er bijvoorbeeld niet meer dan 10 tot 15 procent van het lichaamsgewicht aangehouden worden.

Als je hem binnen deze richtlijnen aanschaft, kun je ervan uit gaan dat je er geen problemen aan gaat ondervinden en alleen maar van de voordelen kunt genieten.

Ook tijdens de zwangerschap kun je gebruik blijven maken van de deken. Tijdens de zwangerschap kunnen stress en slaapproblemen optreden. Iemand die voor de zwangerschap ook al met deze problemen kampte, kan daarom ergere gevolgen eraan overhouden. De complicaties komen dan namelijk eerder voor en dit wil je te allen tijde voorkomen.

Door gebruik te maken van een verzwaarde deken zorg je ervoor dat het stressniveau aanzienlijk vermindert en de hormoonschommelingen zoveel mogelijk wegblijven. De deken gebruiken tijdens de zwangerschap is daarbij te allen tijde veilig. Je kunt altijd overleggen met een arts als je hier niet zeker van bent.

Een veilig gebruik van de deken

Om de verzwaringsdeken zo veilig mogelijk te gebruiken is het altijd belangrijk om de voorschriften te volgen. Het is een medisch hulpmiddel, waarbij je een gebruiksaanwijzing krijgt. Daarnaast kun je altijd overleggen met een professional op dit gebied. Op basis van een groot aantal factoren kun je er dan voor zorgen dat je altijd goed gebruikt maakt van de deken en er ook voldoende veiligheid geboden wordt.

Het formaat en gewicht

Een verzwaarde deken komt in een groot aantal varianten. Hierbij wordt vaak een onderscheid gemaakt op basis van het formaat en gewicht waarin de deken komt. Denk bijvoorbeeld aan aparte dekens voor volwassenen en kinderen.

Het is belangrijk dat je naar beide specificaties gaat kijken. Deze kunnen namelijk de veiligheid aanzienlijk gaan verbeteren. Zo moet een deken voor volwassenen bijvoorbeeld aangeschaft worden in een formaat van 150 bij 200 centimeter. Bij kinderen is het formaat 100 bij 150 centimeter. Zo is er voldoende bewegingsvrijheid, maar kun je jezelf er niet volledig inrollen.

Het gewicht biedt ook verschillende mogelijkheden. Hierbij wordt altijd 10 procent van het lichaamsgewicht aangehouden. Dit houdt in dat een deken voor volwassenen over het algemeen tussen de 6 en 10 kilogram is.

Bij een deken voor kinderen zal het gewicht rond de 4 kilogram liggen. Voor kinderen mag je de deken namelijk pas gebruiken vanaf minimaal twee jaar en het liefst nog ouder. Zorg er altijd voor dat je het gewicht van de deken op basis van deze percentages uitzoekt, waardoor voldoende veiligheid is en het ook niet te zwaar aan gaat voelen tijdens het slapen.

Het optimale gebruik

Zoals hierboven aangegeven is het gewicht een belangrijk onderdeel voor een veilig gebruik van jouw deken. Als je een te zware deken hebt, kan dit voor ongemakken en eventuele problemen gaan zorgen.

Als de deken in jouw bezit is, kun je hem gaan gebruiken. Je legt de deken dan boven of onder het normale dekbed. Je kunt het daarom zien als een aanvulling voor het verbeteren van jouw nachtrust. Door beide dekens te combineren kun je er ook voor zorgen dat je het nooit koud gaat krijgen.

Je bepaalt echter altijd zelf of je hem bovenop het dekbed legt of jouw normale dekbed er overheen gaat leggen. Een goede bevestiging aan de hoes is daarbij ook een vereiste. Besteed hier dus aandacht aan.

De deken is ook niet bedoeld om samen met jouw partner onder te liggen. Dit komt doordat beide personen een ander lichaamsgewicht hebben, waardoor de deken wellicht niet bij de ander gaat passen.

Dit maakt het niet alleen veiliger, maar ook beter om de voordelen en effecten te kunnen ervaren van de deken. Als je het bed wel met iemand anders deelt, kun je de deken altijd dubbelvouwen. Hiervoor leg je de deken eerst verspreid over het bed, waarna je hem in de breedte deelt. Jij zult dan wel nog onder de deken blijven passen en jouw partner geniet van zijn eigen nachtrust.

Het gebruik bij kinderen

Kinderen staan erom bekend dat ze veel bewegen tijdens het slapen. Dit resulteert vaak in een dekbed op de grond. Een veilig gebruik van een verzwaarde deken kan daarom alleen wanneer je de deken onder het normale dekbed wordt gelegd. In dit geval zal jouw kind dus altijd onder de verzwaarde deken liggen en niet eerst met een gewoon dekbed.

Dit zorgt er wel voor dat gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden en dat het kind ook alleen maar effecten en voordelen gaat behalen aan de deken. Zorg er daarbij ook voor dat de hoes goed bevestigd is door middel van de lussen. Zo kan er niets losschieten tijdens het draaien. Je hoeft jouw kind niet meer in de gaten te houden gedurende de nacht.

Is het een vervanger van een gewoon dekbed?

Om voldoende veiligheid te kunnen waarborgen moet je deze deken niet als vervanging van een normaal dekbed zien. Je moet hem daarom altijd in combinatie met jouw eigen dekbed gaan gebruiken. Je zult hem daarom wellicht qua vulling ook aan willen passen aan jouw andere dekbed om dezelfde gemakken te ervaren.

Als je het snel warm hebt, kun je gaan voor een zomervulling. Ook kun je voor helemaal geen vulling gaan. Het dekbed zal qua warmte altijd aanvoelen als een winterdekbed als je deze boven op jouw normale dekbed legt. Het kan dus zijn dat jij het erg warm gaat krijgen.

Een goede hygiëne toepassen

Veiligheid is niet alleen op het gebied van het gebruik. Ook moet er een goede hygiëne zijn. Hoewel deze deken te wassen is in een wasmachine is het aan te raden om hier een hoes voor aan te schaffen.

Deze hoes is immers eenvoudiger eraf te halen en past ook in de gemiddelde wasmachine. Zo hoef je jouw deken dus niet meer mee te nemen naar een wasserette, maar verwissel je gewoon de hoes. Was de deken daarom wekelijks of maandelijks voor een goede hygiëne.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Lees hier meer over ons team.