Hoe was en droog je een verzwaringsdeken?

Geupdate op:

Heb je zojuist een verzwaringsdeken gekocht? En weet je niet hoe je deze moet wassen, nou ik had precies hetzelfde probleem. Gelukkig is het mij toch gelukt!

Na maanden op zoek te zijn naar een verzwaringsdeken, vind ik het vrij lastig om een goede te vinden.

Of ze zijn te groot, te duur, of net te klein. Maar gelukkig is het toch gelukt.

In dit artikel leg ik uit hoe je een verzwaringsdeken wast en droogt.

Laten we beginnen.

Hoe was je een verzwaringsdeken in de wasmachine?

Stap 1. Als de deken een hoes heeft, ritst deze open en verwijder de binnendeken. De meeste hoezen hebben banden die eerst moeten worden losgemaakt. Heeft de deken geen hoes, bekijk dan op het label om te weten welke vulling werd gebruikt.

Stap 2. Lees aandachtig de wasvoorschriften op het etiket (meestal op de binnendeken). Volg waar mogelijk de instructies.

Stap 3. Inspecteer de deken en de hoes. Zoek naar organische vlekken die moeilijk te verwijderen zijn, zoals lichaamsvloeistoffen of voedselvlekken.

Stap 4. Probeer de vlekken uit te spoelen zodra je ze ziet. Dit voorkomt dat ze intrekken. Als je echter een vlek niet op tijd hebt gezien en deze droog is, is dat meestal geen probleem. Spoel die plek onder koud water, wrijf er zachtjes over, breng een mild reinigingsmiddel aan en spoel af.

Stap 5. Hoe je de hoes wast, hangt af van het materiaal. We raden over het algemeen machinewas aan in koud of warm water (houd rekening met de ernst van de vlekken). Vermijd het gebruik van wasmiddelen met bleekmiddel en wasverzachters voor polyester hoezen.

Stap 6. Controleer hoeveel lading je wasmachine aankan (meestal is dit ongeveer 7 kg). Als je deken 7 kg of minder weegt, doe hem dan in een wasmachine op een zacht programma (gebruik gewoon de voorinstelling ‘Delicaat’, zet de temperatuur op 30 graden en je bent klaar om te gaan). 

Zwaardere dekens was je met de hand of ga naar een wasserij waar wasmachines zijn voor een hogere lading.

Stap 7. Je kunt de hoes ophangen om te drogen of in de droogtrommel. Droog nooit op een hoge stand omdat je de zachtheid van de buitenstof wilt behouden. 

Idealiter droog je de binnendeken horizontaal, zodat de vulling niet ophoopt en de gewichtsverdeling in balans blijft. Draai en schud de deken om de paar uur uit totdat deze droog is.

Plaatselijke reinigen van een verzwaard deken

Wanneer je de deken op de zitbank gebruikt, kan het gebeuren dat er vlekken ontstaan door het morsen van dranken of moddervlekken van je overenthousiaste hond. Dit betekent niet dat de deken direct in de wasmachine moet gewassen worden.

Als je deken alleen plaatselijk behandeld hoeft te worden, gebruik dan een zacht wasmiddel of vlekkenverwijderaar om de vlekken te verwijderen. Spoel vervolgens af met water (geen heet water!) en laat je deken drogen aan de lucht.

Wat je moet weten over de vulling van de deken

De meeste verzwaarde dekens worden gevuld met kunststof granulaat korrels, omdat ze vrij zwaar zijn en toch comfortabel klein blijven. Ze zijn ook eco- en machinewasvriendelijk. Andere opties zijn:

Micro glaskralen

Dit is topkwaliteit voor een verzwaarde dekenvulling. De kralen zijn klein en lijken op zand en zijn vrijwel geruisloos. Ze blijven extreem goed in de was en kunnen tegen (iets) hogere temperaturen omdat ze niet kunnen smelten. 

Dekens met glaskralen drogen goed en klonteren niet, waardoor na het wassen van je verzwaard deken in de wasmachine je deken er in perfecte staat uit komt.

Plastic Poly Pellets

Deze pellets zijn meestal gemaakt van ABS plastic, wat betekent dat ze niet zijn blootgesteld aan gifstoffen of chemicaliën. Ze mogen echter niet op hoge temperaturen worden gewassen, omdat dan het risico ontstaat dat de pellets smelten en aan elkaar gaan klonteren.

Steel Shot Beads

Deze kralen zijn een andere goede optie als je op zoek bent naar een verzwaard deken dat niet te volumineus is. Omdat deze kralen echter erg zwaar zijn, ishet aangeraden om dekens met deze vulling niet in een wasmachine te wassen. Bij agressievere programma’s kunnen de kralen de stof scheuren en eruit sijpelen.

Organische materialen

Als je hebt gekozen voor deze betaalbare optie (maïs, bonen, rijst, enzovoort), moet je je ervan bewust zijn dat je geen wasbare verzwaarde deken in huis hebt gehaald. Organische materialen zijn misschien goedkoop, maar ze zijn geen oplossing voor de lange termijn. 

Het wassen van een deken die is verzwaard met maïs of rijst kan een echte doorweekte puinhoop worden en je riskeert schimmel, gist, bacteriën en insectenplagen. Door dit soort verzwaarde dekens nat te maken, wordt het ontbindingsproces van de vulling versneld.

Zand

Net als bij organische materialen, geeft het gebruik van zand als vulling dezelfde problemen. Verzwaarde dekens gemaakt van zand mogen niet worden gewassen, omdat het zand uitzet als het nat is en erg moeilijk te drogen is.

In het beste geval krijgt je na het drogen van de deken grote klonten en een ongelijkmatige gewichtsverdeling. Bovendien kan het zand een klein scheurtje in de stof vinden en erdoorheen sijpelen (vaak midden in de nacht!).

Extra tips

  • Was je deken alleen wanneer nodig om de zorgvuldig uitgebalanceerde gewichtsverdeling te behouden
  • Niet wassen in heet water (alleen koud of warm)
  • Vermijd agressief centrifugeren
  • Vermijd het drogen van een verzwaard deken in de droogtrommel
  • Gebruik geen azijn, bleekmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen
  • Gebruik geen wasverzachters als de hoes minky of pluche is
  • Maak een verzwaard deken nooit chemisch schoon
  • Strijk of probeer de deken niet plat te maken door er zware voorwerpen op te leggen

Conclusie

Al met al, een verzwaringsdeken wassen is niet de makkelijkste klus. Hoewel, het zeker wel aan te raden is om je verzwaringsdeken minimaal 1 keer in de maand te wassen.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Lees hier meer over ons team.