De voor- en nadelen van een verzwaringsdeken

Geupdate op:

Heb je al eens gekeken naar een verzwaringsdeken, maar weet je nog niet precies waar je allemaal op moet letten? Veel mensen kopen de deken niet omdat ze er niet voldoende kennis van hebben. Terwijl het toch een groot aantal voordelen op kan leveren. Hoewel de deken veel voordelen heeft, kent deze ook een aantal nadelen.

Het is goed om hier verder in te duiken Onderstaande informatie gaat jou daarom helpen om alles op een rij te kunnen zetten, zodat je zelf kunt bepalen of de deken bij jou en jouw situatie gaat passen.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een zwaardere vorm van een deken, welke door de druk een therapeutische techniek nabootst. Deze techniek wordt ook wel een ‘deep pressure stimulation’ genoemd en kan onder andere voor een ontspanning van het zenuwstelsel zorgen.

Het is een deken die vaak aangeschaft wordt door het verlichten van pijn, het verminderen van angsten en het verbeteren van de stemming. Al deze factoren zorgen voor een betere nachtrust. De deken zal hier altijd bij kunnen helpen op de langere termijn.

De deken bestaat vaak uit kleine objecten. Deze komen in de vorm van kleine kraaltjes of schijfjes van glas of polypropyleen plastic. De zwaardere varianten zijn gevuld met katoen en gewichten. Hierdoor kan de deken tussen de 5 en 15 kilogram wegen voor volwassenen. Voor kinderen zijn er lichtere varianten beschikbaar, waardoor ook kinderen ervan kunnen profiteren.

Je kunt dan zelf bepalen of je voor een deken uit een stuk gaat of eentje aanschaft met een losse buitenhoes. Dit kan helpen bij het wassen en drogen van de deken.

De voordelen en effecten

Een verzwaringsdeken kan een groot aantal voordelen en effecten hebben. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent, zodat je kunt ontdekken of de deken bij jou gaat passen en of je een betere nachtrust kunt gaan krijgen. Onderstaande voordelen zijn een greep uit alle voordelen die je eraan kunt behalen.

De deken bij ADHD

Voor kinderen met ADHD wordt al langere tijd gekeken wat een positief effect heeft. Een verzwaarde deken blijkt positief te werken bij de slaapproblemen die gepaard gaan met ADHD. Na twee weken gebruik te hebben gemaakt van de deken beginnen de kinderen beter te slapen.

Voor de langere termijn zijn hier nog geen duidelijke resultaten van, maar het is wel een positief voordeel. De kinderen zullen immers rustiger liggen en slapen, waardoor het effect groot zal zijn en kinderen minder slaapproblemen krijgen.

Angststoornissen aanzienlijk verminderen

De grootste voordelen aan een verzwaringsdeken zijn te vinden bij angsten en angststoornissen. De behandeling van angst kan lastig zijn, omdat het een psychologisch aspect met zich meebrengt. De diepe drukstimulatie van de deken lijkt in feite de autonome opvinding te verminderen.

Dit is de veroorzaker van angst en zal dus langzaam weggaan. Jouw symptomen op het gebied van angst kunnen vele malen minder worden als je de deken gaat gebruiken en na verloop van tijd kan het zelfs helemaal verdwijnen.

Voordelen bij slapeloosheid en slaapstoornissen

Voor de kwaliteit van jouw slaap zijn er grote voordelen te behalen met de verzwaarde deken. Het kan daarom ook gaan helpen bij slapeloosheid en slaapstoornissen. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die het jou kost om in slaap te vallen en hoe vaak je wakker wordt gedurende de nacht.

Doordat de slaapproblemen allemaal met eigen oorzaken komen, kan het effect ervan verschillen per persoon. Echter biedt het altijd voordelen, waardoor jouw gemoedstoestand ook verbetert en je een relatief goede nachtrust gaat krijgen.

Gelukkiger met de deken

Als je een verzwaarde deken hebt, zal de afgifte van het gelukshormoon serotonine bevorderd worden. Tegelijkertijd zal het niveau van het stresshormoon cortisol flink naar beneden gaan. Dit komt door de druk die op jouw lichaam uitgeoefend wordt. Dit geeft een extra gevoel van geborgenheid en veiligheid.

Het ontspannen van het zenuwstelsel helpt hier ook bij. Wanneer je de deken iedere nacht gebruikt, zal de afgifte van het slaaphormoon melatonine ook bevorderd worden.

Je kunt sneller en dieper in slaap vallen, waardoor je geheel ontspannen bent. Je gaat merken dat je door de deken met een beter humeur op gaat staan en je de hele dag weer aan kunt. Voor de lange termijn brengt dit alleen maar extra voordelen op.

Chronische pijn verminderen

Veel mensen kampen met chronische pijn. Dit zorgt ervoor dat het functioneren verslechtert en er ook vaak andere problemen bij komen kijken. Een goede deken die druk uitvoert op het lichaam kan daarom voor gemakken gaan zorgen. Er komt namelijk een verlichting van het ongemak.

De lopende behandelingen bij patiënten zullen daarom vaak ingekort of onderbroken worden. Daarbij zal de pijn zich soms kunnen verspreiden over het lichaam in plaats van op een bepaalde plek. Ook dit is voor velen een verlichting. De intense pijn is hierdoor minder en mensen kunnen weer meer gaan functioneren gedurende de dag.

De nadelen van de deken

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen te vinden bij een verzwaringsdeken. Het is van belang dat je hier ook van op de hoogte bent. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met een medisch hulpmiddel.

Daarom moeten de toepassingsaanwijzingen altijd worden opgevolgd. Het kan namelijk zijn dat er andere gevolgen bij komen kijken als je de deken verkeerd toe gaat passen.

Het is daarom altijd verstandig om bij bepaalde gezondheidsproblemen, zoals ademhalings- bloedsomloop- en cardiovasculaire problemen, een arts te raadplegen voordat je met de deken aan de slag gaat. Ook bij vormen van diabetes moet eerst een arts geraadpleegd worden.

Niet altijd effect

Ondanks dat je een deken van hoogwaardige kwaliteit aanschaft, kan het zijn dat de deken geen effect heeft. Dit komt vaak doordat mensen een te lichte deken aanschaffen. Over het algemeen wordt geadviseerd om 10 procent van jouw lichaamsgewicht aan deken te hebben. Hiermee krijg je voldoende druk op jouw lichaam.

Daarnaast is de deken niet goed te wassen. Doordat de deken groot en zwaar is, past deze immers niet in de gemiddelde wasmachines. Je moet hier dus wel rekening mee houden voor de aanschaf. Tevens is deze voor veel mensen erg zwaar. Dit kan in het begin voor slapeloze nachten gaan zorgen.

Enkele studies over een deken

Er zijn ook nog een aantal onduidelijkheden bij de deken te vinden. Zo worden er met regelmaat studies gedaan naar de effecten ervan op bepaalde stoornissen en problemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het effect op autisme.

Het effect op autisme

Voor veel kinderen gaat autisme gepaard met slaapstoornissen. Ook op latere leeftijd kunnen deze slaapstoornissen nog voor komen. Enkele jaren geleden zijn er verschillende studies gedaan naar het effect van een verzwaarde deken op de slaapstoornissen die in verband staan met autisme. Uit deze studies kwam dat er geen toename was van de totale slaaptijd, maar dat ouders toch op deze modellen overgingen in plaats van een normaal dekbed te kopen. Hieruit bleek dus voornamelijk dat een verzwaarde deken fijner was dan een gewoon dekbed, maar niet dat het direct voordelen op ging leveren.

Is het een goede keuze?

Nu je op de hoogte bent van de verzwaringsdeken voor- en nadelen kun je voor jezelf gaan bekijken of de deken bij je gaat passen. Wanneer je met lichamelijke problemen of slapeloosheid kampt, kan het altijd een verstandig idee zijn om de deken aan te schaffen. Je kunt altijd overleggen met een arts.

Gepubliceerd door
Ik ben Jurian en ik help je graag bij het inrichten van je eerste woning. Ik weet waar je allemaal aan moet denken als je gaat verhuizen, en ik kan je helpen met het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Lees hier meer over ons team.